GYC Europa - Vizija

GYC Europa - Vizija

<img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/United-Kingdom-icon.png"alt="click for English"style=width:64px;border:0;"> <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Croatia-icon.png"alt="click for Croatian" style="width:64px;border:0;"> click for French click for German <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Italy-icon.png"alt="click for Italian" style="width:64px;border:0;"> click for Portuguese click for Romanian click for Russian click for Spanish

Dalje – Naprijed – Prema gore – Nikad natrag.

Imati viziju znači biti sposoban planirati za budućnost s vještinom zamišljanja, s mudrošću i organizacijom. Ona vidiocu omogućuje da oblikuje mentalnu sliku budućnosti. Bez Boga, mi možemo vidjeti samo sadašnjost, a nadati se za budućnost. S Bogom, mi vidimo sadašnjost i budućnost, i znamo sa sigurnošću što će biti. Isaac Newton je jednom rekao:

“Ako sam gledao unaprijed, bilo je to na ramenima velikana“

GYC Europe stoji na ramenima Velikana. To je Onaj čije riječi svakodnevno čitamo u Bibliji, Onaj čiji su izlasci od vječnosti – Gospod Bog.
Naša vizija je nastaviti ohrabrivati mlade diljem cijele Europe da nastave: podržavati posebnu poruku Adventističke crkve; têžiti izvrsnosti u svim vidovima svog života – akademskom, profesionalnom i duhovnom; prihvaćati poziv na korjenito učeništvo, uključujući i misionarsku službu; te podupirati i poštivati crkveno vodstvo dok istodobno ostaju pokret vođen od strane mladih.

To ćemo postizati kroz tri područja:

 • Aktivne misije
 • Mjesna okupljanja
 • Konferencije

Aktivne misije.

Mladi će biti ohrabrivani da budu živi svjedoci za Isusa gdje god se nalaze. Bit će povezivani s drugima koji su na istom putu za nebo. To će svima pomoći da ostanu usredotočeni, znajući da nisu sami.
Misijske prilike će biti otkrivane kako budemo radili s drugim adventističkim službama usmjerenima na misiju, što će otvarati vrata onima koji su pozvani u misijsko polje.

Mjesna okupljanja.

GYC Europe će svake godine održavati po nekoliko mjesnih okupljanja diljem Europe. Ova okupljanja će duhovno uzdizati posjetitelje kako bi uvidjeli potrebu da, kao prvo, imaju osobni odnos s Kristom i, kao drugo, dijele Božju poruku u kontekstu poruke trojice anđela svima koji su u njihovoj sferi utjecaja.
Okupljanja će također služiti za međusobno povezivanje (networking) sudionika, stvarajući snažnije zajedništvo u njihovom mjesnom području.

Konferencije.

GYC je krenuo 2002. i od tada je rastao, primajući sudionike na konferencije koje se održavaju u SAD-u svake godine. Pošto su na konferenciju mnogi dolazili iz Europe, probudila se želja da imamo vlastitu konferenciju GYC-a u Europi. Prva je održana 2012. u Linzu u Austriji, a uslijedila je još jedna 2014. Obje godine smo dobili obilne blagoslove.
Nastavit ćemo održavati konferencije GYC Europea kao sestrinske organizacije GYC-a u SAD-u. Uz program temeljen na Bibliji i prilike za praktično iskustvo u dijeljenju evanđelja, ove konferencije će nastaviti nadahnjivati ljude koji na njih dolaze iz cijele Europe. Zadržat će usmjerenost na kristolik život i podržavati stav 'aktivne misije' gdje god se nalaze.

„Dalje“ će biti naš poziv na akciju, a „naprijed“ u cijelu Europu naš cilj. Vizija se može ispuniti samo ako imamo smjer. Bog je uvijek pozivao mnoge, ali nerijetko ih je malo bilo izabrano. Kako se budemo držali svog mjesta dužnosti, takav će biti i ishod. Nastavit ćemo dalje, a naprijed će biti naša zapovijed za marširanje.

Prije nekoliko tjedana odlučio sam početi trčati. Nakon prvog tjedna, mogao sam otrčati dvije milje bez prestanka u samo 17 minuta. Osjećao sam se presretno što sam dvije milje zapravo trčao bez zaustavljanja. Sljedeći tjedan učinio sam isto, međutim vrijeme i iskustvo bili su drukčiji: dvije milje za dvadesetak minuta s nekoliko pauza, ali mnogo korisnije. U čemu je razlika? Prva ruta je bila uglavnom nizbrdo i zahtijevala manje napora, druga uglavnom uzbrdo i zahtijevala više truda. Izazov je bio drukčiji, ali ostavio je veliku poruku. Ponekad želimo posegnuti za jednostavnijim opcijama za postizanje krajnjeg cilja, međutim izreka koje se držim glasi: „Jednostavan izbor nije uvijek najbolja opcija.“ Najbolja opcija dok koračamo naprijed jest da težimo „gore“ u našem hodu. Isus je rekao:

“I kad ja budem podignut od zemlje, sve ću privući k sebi.” – Ivan 12:32

Zato što je Isus uzdignut, a mi Ga slijedimo, naš smjer će uvijek biti dalje, naprijed i prema gore.

Nikada se nećemo okrenuti natrag – naša usmjerenost treba biti na Kristu i ispunjenju naše dužnosti u Njegovom polju. Ići natrag nije opcija, iako je uvijek izbor. Pasti unatrag nagovještava, na tihi glas neuspjeha, da to jednostavno nije bilo moguće. Želim podijeliti sljedeći moćan citat s vama:

“Niti jednom ne smijemo ni pomisliti na neuspjeh. Mi surađujemo s Onim koji ne poznaje neuspjeh.” – Isusove usporedbe, str. 363

Ovo putovanje ćemo ostvariti zajedno. Dalje, naprijed, prema gore, ali nikad natrag. Čovjek po imenu J. R. Miller govori o starom kršćanskom misionarskom društvu čiji pečat je imao lik vola koji stoji između oltara i pluga. Ispod pečata bio je moto „Spremni za jedno i drugo“, označavajući spremnost na žrtvu ili službu. Moja molitva je da imamo takav stav, stav da služimo ili umremo u službi dok stupamo naprijed, dalje, prema gore i nikad natrag.

Kao predsjednik GYC Europea, želim vam predstaviti i ostatak vodećeg tima:

 • Predsjednik – Craig Gooden.

 • Glavna potpredsjednica – Zippora Anson.

 • Izvršna tajnica – Elisa Eliasdottir.

 • Potpredsjednici i odjeli.

 • Evangelizam – Diana Dean.

 • Komunikacije – David Riemersma.

 • Logistika – Raphael Ludescher.

 • Program – Moni Walter.

 • Umrežavanje – Anna Scheglov.

 • Resursi – Natalie Scheglov.

Zaključio bih sljedećim riječima iz Svetog Pisma i jednim citatom:

“I vidjeh: drugi jedan anđeo leti posred neba s evanđeljem vječnim da ga proglasi svim pozemljarima, svakom narodu i plemenu i jeziku i puku. Viče iza glasa: 'Bojte se Boga i dajte mu slavu jer dođe čas suda njegova! I poklonite se njemu koji stvori nebo i zemlju i more i izvore voda! U tom je postojanost svetih - onih što čuvaju zapovijedi Božje i vjeru Isusovu.'” – Otkrivenje 14:6 – 7, 12.

“S takvom vojskom pravilno obučenih radnika kakva bi mogla biti naša mladež, kako bi se brzo vijest o razapetom i uskrslom Spasitelju, koji će uskoro doći, mogla odnijeti cijelome svijetu!” – Odgoj, str. 271

Nek vas Bog blagoslovi,
Craig Gooden