Uvod u „Zamke na kršćanskom putu“

Uvod u „Zamke na kršćanskom putu“

<img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/United-Kingdom-icon.png"alt="click for English"style=width:64px;border:0;"> <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Croatia-icon.png"alt="click for Croatian" style="width:64px;border:0;"> click for French click for German <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Italy-icon.png"alt="click for Italian" style="width:64px;border:0;"> click for Portuguese click for Romanian click for Russian click for Spanish

Isus je Spasitelj koji spašava „do kraja“ (Hebrejima 7,25). On može spasiti bilo koga, bez obzira tko on jest ili što je napravio. U isto vrijeme, Isus je naučavao da je put spasenja uzak, te ovu ozbiljnu istinu iznova ilustrira u svojim usporedbama: mnogi misle da su kršćani, a da to nisu; mnogi nikada ne postaju kršćani iako to žele; i mnogi kršćani dopuste da im njihova radost bude pomračena ili ne izdrže do kraja.

Ako se uzmu k srcu i shvate, ova upozorenja su puna nade. Ona otkrivaju najčešće prepreke koje drže dušu odvojenom od Krista, a ako poznajemo i izbjegavamo ove zablude, naša duša može hodati Kristovim putem, unatoč tome što je okružena zamkama i s lijeve i s desne strane.

Mnogo je onih koji čeznu za takvom pomoći. U knjizi Evangelizam, Ellen White je napisala da

„Ima mnogo onih koji žele znati što im je činiti da budu spašeni. Žele izravno i jasno objašnjenje koraka nužnih u obraćenju, i ne treba se iznijeti niti jedna propovijed u kojoj jedan dio ne bi bio posvećen izlaganju toga kako grešnici mogu doći Kristu i biti spašeni.“ Ev 188

Koje su, dakle, najčešće greške? Neke od njih se mogu naći u klasiku iz pera Ellen White, knjizi Put Kristu. Odlučili smo te greške za koje ona kaže da ih „mnogi“ čine skupiti u niz nazvan „Zamke na kršćanskom putu“. Iznosimo ih ukratko u nastavku:

1. Što je pokajanje? „Mnogi ... misle da ne mogu pristupiti Kristu ako se prvo ne pokaju, i da ih tek pokajanje pripravlja za oprost grijeha.“ Put Kristu, str. 24.
2. „Nisam dovoljno dobar/dobra“ „Koliko ima onih koji misle da nisu dovoljno dobri da dođu Kristu!“ Put Kristu, str 30.
3. „Odlučit ću se za Boga kada bude zgodnije“ „Mnogi umiruju probuđenu savjest mišlju da se mogu vratiti sa zlog puta kad god to zažele“ Put Kristu, str. 33.
4. Samo intelektualna religija „Mnogi prihvaćaju samo intelektualnu religiju, samo formu pobožnosti koja ne traži čišćenje srca“ Put Kristu, str. 34.
5. Nepotpuna predaja Bogu „Mnoga ohola srca pitaju: 'Zašto se moram pokajati i poniziti prije no što mogu biti siguran da me je Bog prihvatio?'“ Put Kristu, str. 46.
6. Željeti, ali ne odlučiti biti kršćanin „Mnogi pitaju: 'Kako se mogu predati Bogu?'“ Put Kristu, str. 50.
7. „Isus mi ne može oprostiti“ „I upravo se u ovome tisuće ljudi varaju: ne vjeruju da im Isus oprašta osobno, pojedinačno.“ Put Kristu, str. 54.
8. „Moram nešto učiniti sâm/a“ „Mnogi smatraju da neki dio posla moraju obaviti sami.“ Put Kristu, str. 71.
9. „Nisam dovoljno talentiran/a da služim Bogu“ „Mnogi su odbijali iskoristiti svoje darove u Kristovoj službi opravdavajući se da drugi imaju mnogo više sposobnosti i prednosti.“ Put Kristu, str. 86.
10. Propust da nađemo sreću u Bogu „Kada bismo … potpuno vjerovali … Mi bismo tada uživali u duševnom miru kakvog mnogi već dugo nisu osjetili.“ Put Kristu, str. 89-90.
11. Sumnje i skepticizam „Mnoge … ponekad uznemiruje ono što ih navodi na nevjerovanje.“ Put Kristu, str. 112.
12. „Uprskao/uprskala sam“ „Mnogi se bave vlastitim pogreškama, neuspjesima i razočaranjima, i njihova su srca puna boli i obeshrabrenja“ Put Kristu, str. 124.
13. Zanemarivanje tuđih borbi „Mnoge su hrabre duše bolno pritisnute kušnjom u opasnosti da pokleknu u borbi sa samima sobom i sa silama zla.“ Put Kristu, str. 128.

Zatražili smo različite autore da pišu o svakoj ovoj temi. Oni će ilustrirati iz Biblije kako svaka zabluda zamračuje jedan od koraka prema Kristu, te kako se ta zamka može izbjeći ili nadvladati tako da bi vjernik mogao čvrsto zauzeti svaki korak prema Kristu. Ovi članci će biti objavljivani jednom mjesečno, počevši od sljedećeg mjeseca. Nadamo se da će taj niz biti zraka svjetlosti koja će mnogima pomoći da pronađu Krista.