Trebaju li adventisti slaviti Božić?

Trebaju li adventisti slaviti Božić?

Mnogi adventisti koje sam upoznao, na neki način su se protivili slavljenju Božića. Za neke je razlog bio taj što se slavljenje Božića ne spominje u Svetom pismu i što je ono ušlo u kršćansku tradiciju kao zamjena za jedan poganski festival. Drugi su promatrali način na koji svijet slavi Božić, te bili zaprepašteni konzumerizmom, taštinom i prejedanjem često pokazanima na božićnim slavljima. Iako je valjano zabrinuti se o ovim stvarima, uvijek sam bio fasciniran onime što je Ellen White rekla na tu temu:

“Budući da se dvadeset i peti prosinca slavi kao dan Kristovog rođenja, a djeca su naučena cijeniti taj dan kao dan velike radosti i veselja, uvidjet ćete da je teško prijeći preko ovog blagdana a da mu ne ukažete određenu pozornost. To vrijeme možemo dobro iskoristiti.” – Temelji sretnog doma, 444.

“Vrijeme blagdana kad se daju darovi se brzo primiče, kad staro i mlado ozbiljno razmišlja o tome što mogu pokloniti svojim prijateljima kao znak naklonosti. Bez obzira kako malen bio, ugodno je primiti dar od onih koje volimo. Dar nam govori da nismo zaboravljeni i kao da nas tješnje povezuje. … Ispravno je izmijeniti darove kao znak ljubavi i sjećanja, ako time ne zaboravljamo Boga, svojeg najboljeg Prijatelja. Naši darovi trebaju biti korisni onome tko ih prima. Preporučujem da to budu knjige koje će pomoći u razumijevanju Božje riječi ili uvećati našu ljubav prema njezinim uredbama. Pobrinite se za nešto što se može čitati tijekom dugih zimskih večeri.” – Isto, 444.445.

“Bogu bi bilo drago kad bi na Božić svaka crkva imala božićnu jelku na kojoj bi visjeli veliki i mali darovi za domove molitve.* Primila sam pisma s pitanjem: Da li da imamo božićnu jelku? Nećemo li onda biti slični svijetu? Mi odgovaramo: Vi možete učiniti da bude kao u svijetu, ako mislite kao svijet; ali možete učiniti i tako da ne bude kao u svijetu.” – Isto, 447.

Budimo realni, Isus se vjerojatno nije rodio 25. prosinca. Biblija nam ne govori ništa o točnom datumu Kristovog rođenja. Ono se nije dogodilo čak ni u 1. godini nove ere, već vjerojatno 4. godine prije Krista. I da, čini mi se vjerojatnim da je datum za Božić izabran kako bi zamijenio prethodni poganski festival.

Pa, ako to nije stvarni datum rođenja, zašto ga slaviti? Ono što jest stvarno je rođenje Krista i, premda nam nije rečeno točno vrijeme kada se to dogodilo, znamo da je to bio događaj vrijedan slavlja. Anđeli su pjevali, pastiri su obožavali, a Bog je čak koristio nebesa da bi usmjerio put svih koji su zaista tražili Betlehem. (Istina, mudraci nisu došli na datum Kristovog rođenja, ali nisu došli ni puno kasnije – usp. Mt 2,7.16 i Lk 2,21-24.)

Uistinu, Božje utjelovljenje i njegov dolazak u tijelu daju izvanredan i jedinstven uvid u Božji karakter. Krist „On, trajni lik Božji, nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom, nego sam sebe 'oplijeni' uzevši lik sluge, postavši ljudima sličan; obličjem čovjeku nalik“ (Fil 2,6-7). Kako je anđeo rekao pastirima: „Ne bojte se! Evo javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj - Krist, Gospodin.“ (Lk 2,10-11). Ako je radost Kristovog rođenja za sve ljude, onda je prikladno za njegovo obilježavanje imati slavlje. Neki tvrde da su Kristova smrt i uskrsnuće važniji od njegovog rođenja kada govorimo o povijesti spasenja, ali uspoređujući važnost ovih događaja je kao da se pitamo koje krilo je ptici potrebnije da bi letjela. Isus ne bi mogao umrijeti za nas da nije postao jedan od nas. Neki vidovi Božjeg karaktera su prikazani upravo u utjelovljenju: bezgranična velikodušnost, ljubav i poniznost. Imati dan na koji se crkva sjeća i pokazuje što je Božja ljubav, čini se vrlo prikladnim odgovorom na ono što je on učinio za nas.

Što bismo onda trebali činiti za Božić?

Prvi Kristov dolazak bio je radost svijetu – i stoga bismo i mi, dok ga se sjećamo, trebali biti radosni. To je bio nezaslužen dar čovječanstvu – pa možda i nije tako neprikladno davati nezaslužene darove drugim ljudima. To je također bio dar onima koji su bili siromašni i u krajnjoj potrebi – i stoga bi bilo u duhu Božića pomagati siromašnima. (Uvijek je važno pomagati siromašnima, doduše. Posebno ne samo za Božić. Svatko pomaže siromašnima za Božić.) To je bio događaj koji su navijestili pastiri i mudraci – pa bi Božić mogla biti dobra prilika da ga naviještamo i danas.

Napisao: Valentin Zywietz