Što je On učinio… u vrtu.

Što je On učinio… u vrtu.

<img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/United-Kingdom-icon.png"alt="click for English"style=width:64px;border:0;"> <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Croatia-icon.png"alt="click for Croatian" style="width:64px;border:0;"> click for French click for German <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Italy-icon.png"alt="click for Italian" style="width:64px;border:0;"> click for Romanian click for Russian

"Dođi i vidi što je Bog učinio,
Njegova zadivljujuća djela za čovječanstvo"

//Psalam 66: 5

Uzbuđeni smo što započinjemo novu seriju blogova nazvanu “Što je On učinio”. Tako često zaboravljamo da Bog neprestano radi za naše dobro, a ova serija nas poziva da “dođemo i vidimo Njegova zadivljujuća djela” – sam naslov već prilično dobro objašnjava njenu svrhu! Prekrasna Chanel ju započinje blogom o tome što je Bog učinio za nju… u vrtu. Nadamo se da ćete uživati!


Jeste li ikada dali sve od sebe za neku nadu ili san, poduzimajući sve što možete da to postignete, podijelili svoju radost iščekivanja sa svima oko sebe, a na kraju se osjećali kao da niste ništa postigli?

Možda ste ulagali u poseban projekt, odnos, nešto za što ste stvarno vjerovali da je Božja volja za vas?

Nedavno sam ponovno pročitala priču o bogatom mladiću. Ponekad smo skloni takve odlomke čitati sažaljevajući drevne biblijske likove kao one koji su jednostavno promašili bit, te možda čak osjećati i samozadovoljstvo što mi imamo bolje razumijevanje spasenja od njih. Ali možda je ovaj mladić mnogo bliže našem iskustvu no što bismo mi to htjeli priznati.

Razmotrimo priču još jednom. Mladić upita Isusa što mu je činiti da naslijedi vječni život, na što Isus, predvidljivo, odgovori pitanjem prije nego ga uputi na Deset zapovijedi. Čovjek tvrdi da je držao ove zapovijedi. Isus tada kaže bogatom mladom vladaru da se odrekne svega što ima i slijedi Njega, ali mladić to jednostavno nije mogao napustiti.

Držao je zakon, zar ne? Zar to nije bilo dovoljno?

Čini mi se da Bog ima osjećaj za ironiju. Kako je ovaj mladić mogao tvrditi da drži sve zapovijedi? Kako bi naš Stvoritelj, koji poznaje našu slabu ljudsku prirodu, mogao očekivati od nas da ih držimo?

Zatekla sam se kako izričem isto što i učenici: “Tko se onda može spasiti?” Kakvu onda nadu imamo?

U mojim kasnim tinejdžerskim godinama, postajala sam sve svjesnija moje sklonosti tjeskobi i, premda su moja iskustva uglavnom blaga, ponekad se i dalje zateknem paralizirana tjeskobom. Jedan od mojih mehanizama za nošenje s time je povrtlarstvo, koje pruža fizičke, psihološke i emocionalne koristi. Upozorenje: nuspojava može biti pretvaranje u ‘staru dušu’!

Međutim, kroz povrtlarstvo također nastavljam učiti duhovne pouke.

Tako često se zateknem da igram igru pokušaja i promašaja. Posadim biljku, čuvam je, odstranjujem korov, njegujem je i čekam u nadi da će narasti. Nekim danima ishod izgleda pozitivno – sunce sjaji, grabežljivaca nema na vidiku i okolina je baš onakva kakva treba biti. Drugim danima, grabežljivci izađu u punoj snazi, druge biljke se postavljaju na put, kiša ne prestaje, a moja biljka jednostavno nije sretna. To može biti bolno.

Često postoje koraci koje mogu poduzeti kako bi prilagodila okolinu biljke, ali ponekad ti uvjeti nadilaze moju moć kontrole. Mogu posaditi biljku, uložiti težak trud, maksimalno se dati u to - i tako i trebam činiti.

Naš Stvoritelj uživa u tome da izvede novi život iz slabo obećavajućih okolnosti i ja vjerujem da smo mi stvoreni kako bismo stvarali na Njegovu sliku. Moramo nastaviti sijati sjeme čak i kada ne znamo kada ili kako će biljka rasti.

Ali bez obzira na to koliko ulagala u vrt, i dalje ne mogu učiniti da sjeme raste. Ma ne mogu shvatiti ni znanost koja objašnjava kako ono može rasti!

Bogati mladić je želio brzo rješenje. Želio je neka pravila kako bi se mogao sakriti iza svojih dobrih djela. Ali Bog ne traži vaša savršena djela. Zašto bi On tražio nešto što je nemoguće? On ne očekuje da imate sve pod kontrolom i uvijek držite sve konce u svom životu. On želi da Njemu date potpunu kontrolu.

Ne postoji brzo rješenje kada je u pitanju povjerenje u Boga; potrebna je svakodnevna odluka za predanje.
On želi najdublji odnos s vama, i za to mu je potrebno vaše povjerenje.

Je li vam teško dati takvo povjerenje? Meni itekako jest. Može se činiti lakše imati nekoliko pravila koje treba slijediti nego predati sve svoje planove Bogu. Ali nije li se On pokazao vjerodostojnim? Zar se ne sjećate one beznadne situacije kojoj niste vidjeli kraja, a On vas je ipak izbavio? Ili onog odnosa do kojeg vam je toliko stalo, a koji je bio zamijenjen nečim mnogo posebnijim? Možemo vidjeti Njegovu vjernost nama u priči Njegove riječi.

Zapovijedi nisu puka pravila koja moramo slijediti - njihova svrha je da nas vodi bližem odnosu s Bogom.

Kada me preplave okolnosti života koji sam tako očajnički pokušavala upravljati u smjeru za koji sam planirala i nadala se, pronađem mir u svom vrtu, znajući da je za dobre stvari potrebno vrijeme i da netko drugi ima sve pod kontrolom. Netko mnogo mudriji i s mnogo više ljubavi od mene drži stvari pod kontrolom, izvodi stvari na mnogo bolji način nego što bih ja ikad mogla zamisliti i ne želi da se brinem! On nam nudi najdublji odnos – i sve što traži je da hodamo na tom putu s Njime pokraj sebe.


Chanel je vođa mladih u svojoj mjesnoj crkvi i trenutno studira arhitekturu. Voli graditi odnose s mladima, uz izazov sebi da uvijek nauči nešto novo, te voli putovati da bi saznala kako različite zajednice žive i gledaju na svijet. Žarko vjeruje u moć kreativnosti da utječe na tuđe živote, te ohrabruje druge da pronađu svoj način kreativnog izražavanja i koriste ga.