Snalaženje u svijetu odraslih: Mudro upravljanje novcem

Snalaženje u svijetu odraslih: Mudro upravljanje novcem

<img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/United-Kingdom-icon.png"alt="click for English"style=width:64px;border:0;"> <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Croatia-icon.png"alt="click for Croatian" style="width:64px;border:0;"> click for French click for German <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Italy-icon.png"alt="click for Italian" style="width:64px;border:0;"> click for Portuguese click for Romanian click for Russian

„Zamisli što sve mogu kupiti ovim novcem!“

Ta mi je misao prošla kroz glavu kada sam dobio svoju prvu plaću. To je bila jedna nestvarna tranzicija od štedljivog studenta koji živi na grahu i tost kruhu, do toga da se sam uzdržavam, imam svoj vlastiti novac te samostalno odlučujem kada, kako i na što ću ga potrošiti. Iskušenje da izađem i sve potrošim je bilo prilično jako. Pritom mi nije pomoglo kad sam vidio kako moji kolege nemaju nikakvih dvojbi o potrošnji ogromne količine novaca na raznorazne uređaje ili odjeću. Hvala Bogu da me odbitak od plaće za najam stana opet spustio na zemlju.

Vjerujem da nas Bog preko mudrog upravljanja vlastitim novcem priprema za puno veće planove koje ima za nas u budućnosti.

Neovisno o našoj trenutnoj financijskoj situaciji, ako smo mudri u upravljanju novcem, iste principe možemo primijeniti tako da budemo bolji upravitelji u službi za Njega. Dolje navodim nekoliko savjeta koji su mi koristili u upravljanju financijama.

  1. Molite se da vam Bog da snage. Sotona, uz ostale metode, može iskoristiti naš rastući dug da nam odvrati pažnju od djelovanja za Boga. Iako ne možemo promijeniti financijske prilike u kojima smo rođeni, Njegovom milošću svakako možemo iskoristiti ono što imamo da Ga proslavimo. Ponovljeni zakon 8,18 kaže: „Nego se spomeni Gospodina, Boga svojega; jer on je taj koji ti dade snagu da pribaviš bogatstvo, da tako ispuni svoj Savez što ga je zakletvom potvrdio tvojim ocima, kao što se dogodi danas.“ U ovome stihu, Mojsije je Izraelcima htio poručiti dvostruku poruku (a potom i nama): prvo, da je Bog taj koji daje sve, i kao drugo, da će nam s tom istom silom dati mudrost (i poniznost) da upravljamo svime što je On blagoslovio, te time na kraju ispuniti svoje planove preko nas i za nas.

  2. Preispitajte/posložite prema važnosti svoje troškove. Najbolji način za uštedjeti novac je da ga uopće ne trošite. Molitvom analizirajte troškove i budite iskreni prema sebi. U mom slučaju, morao sam se odreći kupovanja nove flaute kako bih mogao slati novce doma. To me podučilo samodisciplini, a i puno je bolji osjećaj kad znaš da se novac potrošio u prave svrhe.

Za nužne troškove postoje bolja rješenja. Na primjer:

  • usporedite slične proizvode i provjerite je li moguće dobiti istu kvalitetu za dio prvotno planiranog iznosa.
  • Također, idite u kupovinu s drugima. Tako ne samo da ćete uštedjeti novac, već ćete preko toga i pobliže upoznati druge i njihove potrošačke navike.
  • Pretražite internetske stranice za povrat novca (npr. TopCashback i Quidco). Iako se čine beznačajnima, te uštede se ipak nakupe. Pazite pritom da zbog toga ne počnete previše trošiti.
  • Razmotrite mogućnost prijave za kreditnu karticu za povrat novca, iako to ne znači da možete pretjerano trošiti! Gledajte na to kao na preusmjeravanje vaših uobičajenih troškova, radije nego da zapadnete u dužničko ropstvo.
  • Proučite/usporedite razne bankovne proizvode u različitim bankama – neke nude bolju stopu uštede, neke pak pomažu da steknete naviku štednje na način da zahtijevaju mjesečno uplaćivanje određenog iznosa na račun. Postoji puno korisnih stranica na kojima možete sve to usporediti. U UK-u je to još lakše s Current Account Switch Serviceom koji besplatno prebacuje sa starog računa na novi.
  • Za putne/strane doznake, vrijedi istražiti tvrtke za financijske tehnologije i usluge kao što su Revolut, TransferWise i Starling koji nude bolje tečajne raspone valuta nego mjesne mjenjačnice.

Jednom kada mudrošću nadvladate svoje financije, razmislite kako biste mogli iskoristiti sredstva koja imate – uključujući vrijeme, trud i novac – da unaprijedite svoju službu Bogu. Možda u crkvi postoji služba kojoj pod hitno trebaju ljudi za stupanje u kontakt s drugima, ili crkva možda ima studente koji bi mogli organizirati zajedničku večeru. Ellen White je to savršeno sročila:

Sva sredstva koja nam je Bog povjerio trebaju služiti za izgradnju Njegovog kraljevstva. On je svoja dobra povjerio svojim slugama na način da Mu se vrate kao prihod u spašavanju duša za vječni život. Te duše će zauzvrat postati upravitelji istine, surađujući čvrsto za interes Božjeg kraljevstva. GT, str.448.

Nadam se da će nam ovi savjeti biti na korist u našem rastu da budemo bolji upravitelji za Boga, dok se međusobno ohrabrujemo na tom putu.


Yi Han je diplomirao strojarstvo na Sveučilištu u Bristolu 2016. i trenutno radi na analizi podataka u tvrtki za profesionalne usluge u Cardiffu, u Walesu. U slobodno vrijeme uživa u badmintonu, bicikliranju i planinarenju (iako ne u svemu odjednom).