Snalaženje u svijetu odraslih: Doručak je najbolji obrok u danu.

Snalaženje u svijetu odraslih: Doručak je najbolji obrok u danu.

<img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/United-Kingdom-icon.png"alt="click for English"style=width:64px;border:0;"> <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Croatia-icon.png"alt="click for Croatian" style="width:64px;border:0;"> click for French click for German <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Italy-icon.png"alt="click for Italian" style="width:64px;border:0;"> click for Portuguese click for Romanian click for Russian click for Spanish

Ovoga tjedna donosimo vam malo drukčiji post koji nam se stvarno jako sviđa! Stoga, nastavite čitati kako biste od dražesne Silje saznali da je Bogu itekako stalo do našeg doručka…


Vjerojatno vam je već poznat ovaj scenarij. Probudite se u ponedjeljak u 6 ujutro, ne baš raspoloženi za neki poseban doručak. Prije nego izađete iz stana, na brzinu popijete čašu bademovog mlijeka ili napravite sendvič s maslacem od kikirikija i marmelade.

Nekoliko sati kasnije, već gladni i ljuti, pokušavajući energetskom pločicom ubiti nizak šećer u krvi, pitate se beznadno hoćete li ikada doći do toga da se budite rano i pripremate cjeloviti biljni doručak koji će vas opskrbljivati energijom tijekom cijelog jutra.

Prvo i osnovno – niste gubitnik ako je sve što pojedete sendvič s maslacem od kikirikija i marmelade. Ponekad je to sve što vam treba da biste održali što nižu razinu stresa, ali i dalje postoji pomoć, a to je planiranje. No ne pretjerujte s njim. Jednostavan plan puno je bolji nego neki poseban i predetaljan koji zahtijeva dodatno vrijeme, prostor, novac i energiju – sve ono čega biste htjeli imati više!

Zdrav način života ne znači nerviranje da biste ga postigli. Zdrav način života podrazumijeva fleksibilnost i planiranje kako bi se kao takav lako i prirodno uklopio u vašu svakodnevnicu i održao.

Pa kako onda planirati? Prvo trebate saznati što uopće jesti. Uključila sam dvije osnovne, ali ukusne, zdrave i zasitne ideje za doručak. Ideja je prezentirati dva osnovna obroka koja se mogu kombinirati s bilo kakvim voćem, orašastim plodovima, sjemenkama ili žitaricama koje već imate kod kuće. Cilj nije da to bude nešto posebno i da kupujete razno egzotično i skupo voće ili dodatke prehrani u prahu – cilj je imati nekoliko jednostavnih jela pri ruci.

Recept 1: Sladoled od banane

alt

Ovaj mi je recept najdraži – jedem ga gotovo svakog jutra. Sladoled od banane koji sadrži samo smrznute banane. I to je sve. Tu osnovu možeš kombinirati s različitim smrznutim voćem, bobičastim voćem ili čak povrćem. Ali najvažnije od svega je dodati malo maslaca od neke vrste orašastih plodova, sjemenke, zobene pahuljice ili čak tofu. To te opskrbljuje zdravim masnoćama, proteinima i vlaknima koja će te zasititi i stabilizirati ti šećer u krvi. Moja najdraža kombinacija su čokolada i kokos.

Sastojci

 • 2-3 smrznute banane (noć ranije zamrznite dozrele banane koje već imaju točkice po sebi)
 • pola zrelog avokada (ili za zamjenu 1 žlica maslaca od orašastih plodova po izboru)
 • 3 mekane datulje
 • 1 žlica kakao praha (ili za zamjenu rogač u prahu)
 • 1/2-1 šalica kokosovog mlijeka (ili bilo kojeg biljnog mlijeka)

Upute

 • Stavite sve sastojke u obični kuhinjski blender ili Vitamix
 • Miješajte sve dok ne postane kremasto i servirajte uz voće po izboru – još banana, kokosovih mrvica, granola ili malo orašastog maslaca – i uživajte u svom desertu za doručak!

Recept 2: “Berry-licious” overnight zobene pahuljice

alt

Za pripremu doručka potrebno je vrijeme, i to baš u ono doba dana kad nam je vrijeme najdragocjenije. No, zašto ga pripremati ujutro, a ne ranije (npr. noć prije)? Upravo to je svrha overnight zobenih pahuljica – jednog od najjednostavnijih i najukusnijih osnovnih obroka (ako je pripremljen na ispravan način, naravno). Iako se ova verzija zove “Berry-licious” overnight zobene pahuljice, slobodni ste koristiti svoju maštu! U ovaj recept možete dodavati bilo koje dodatke: kakao, rogač, maslac od kikirikija, mango, dinju…

Sastojci

 • 1/2-1 šalice smrznutog ili svježeg bobičastog voća
 • jedna zrela banana (za dodatne proteine zamjena je veganski jogurt)
 • 1/2-1 šalice zobenih pahuljica (ovisno o željenoj količini porcije)
 • 1 do 2 datulje
 • 1/2-1 šalica biljnog mlijeka (ovisno o tome koliko kremasto ili čvrsto želite da bude)
 • 1 žlica maslaca od neke vrste orašastih plodova ili sjemenki

Upute

 • Zgnječite bananu, bobice i datulje
 • Kombinirajte s preostalim sastojcima, prekrijte i ostavite u hladnjaku preko noći
  Sljedeći dan zobene pahuljice stavite u zdjelu, dodajte malo mlijeka, na vrh stavite bobice, maslac od nekog orašastog ploda i granole, i uživajte!

Doručak je zbilja najvažniji obrok u danu. Bog je obećao da će biti s nama do svršetka svijeta i On želi da budemo sretni, i to svaki dan. On zna da nam je kao Njegovoj djeci potrebna njega kako bismo mogli izdržati kroz dan, do kraja.

On je zainteresiran čak i za najmanje detalje koji se tiču našeg dobra. Slobodno možete reći da je Bog zainteresiran za vaš doručak!

Nadam se da s ovim jednostavnim osnovama sad s osmjehom na licu i mirom u srcu možete dočekati taj ponedjeljak, znajući da zdrav doručak bez stresa čeka na vas u kuhinji i da će biti poslužen u manje od deset minuta.


Silje ima 23 godine i iz Danske je, ali od prošlog ljeta stanuje i studira u predivnom gradu Bergenu u Norveškoj. Osmišljavanje zdravog doručka zasnovanog na biljnim namirnicama njezin je hobi, a posebna su joj strast i predmet interesa način života i mentalno zdravlje, kao i njihova međusobna povezanost.