#Adulting: So You've Moved to a New Church...

#Adulting: So You've Moved to a New Church...

<img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/United-Kingdom-icon.png"alt="click for English"style=width:64px;border:0;"> <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Croatia-icon.png"alt="click for Croatian" style="width:64px;border:0;"> click for French click for German <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Italy-icon.png"alt="click for Italian" style="width:64px;border:0;"> click for Portuguese click for Romanian

Autoarea articolului lunii acesteia este minunata Amanda, care ne încurajează să explorăm opțiunea de a frecventa o nouă biserică, în loc de a ne teme de această oportunitate (sau de a sta acasă în pijamale!)


După ce m-am mutat departe de părinții și prietenii mei, lucrul cel mai dificil pentru mine a fost ideea de a frecventa o nouă biserică.

O biserică într-un oraș unde nu cunoșteam pe nimeni având în vedere că locuiam singură acolo. Având o personalitate introvertită, aveam rezerve în ceea ce privește această temă. Până la urmă, de ce să te deranjezi să mergi la biserică? În acest secol 21 când programele difuzate live cât și vizionarea de predici în Sabat dimineața pot deveni un obicei, de ce să nu prefer să stau acasă în pijamale după o săptămână lungă și grea? Dar simțeam un impuls în adâncul sufletului meu.

Biblia, în cazul în care nu aţi observat, se concentrează foarte mult pe relații. Relaţia noastră cu Dumnezeu, relaţia lui Dumnezeu cu noi, relaţiile noastre cu ceilalți...toate sunt descrise în Biblie. Într-o dimineaţă, când încercam să decid dacă să particip sau nu la serviciul divin, un verset m-a inspirat în mod deosebit:

Să veghem unii asupra altora, ca să ne îndemnăm la dragoste şi la fapte bune. Să nu părăsim adunarea noastră, cum au unii obicei; ci să ne îndemnăm unii pe alţii, şi cu atât mai mult, cu cât vedeţi că ziua se apropie. (Evrei 10: 24-25)

Ei bine, asta m-a făcut să ies din casă. Și sunt atât de fericită că am făcut-o.

A frecventa o nouă biserică (mai ales pentru cineva ca mine care a trăit în același loc timp de 20 de ani!) este greu. A păstra o relație necesită efort. Dar noi toți facem parte din familia lui Dumnezeu și fiecare trebuie să-și îndeplinească rolul. Părtășia cu alți creștini este foarte importantă şi nu poate fi înlocuită cu difuzări live şi podcast-uri.

Iată câteva idei pentru a vă ajuta să folosiți oportunitatea de a frecventa o nouă biserica şi de a reuși să vă simțiți ca și cum ați fi făcut-o din totdeauna. Aceasta nu este o listă exhaustivă, dar se bazează pe lucrurile cu care m-am confruntat și experiențele pe care le-am trăit.

Implică-te

Ai un talent care ar putea fi folositor bisericii? Poate ai o înclinație pentru muzică şi dorești să te alături corului (sau să fondezi unul!). Poate ești bun în ale design-ului şi ai putea ajuta cu unele broşuri sau chiar cu buletinul informativ. Sau poate te implici în lucrarea cu copii sau organizezi călătoriile la evenimentele de tineret organizate de GYC! Poți prelua o grupă a Școlii de Sabat? Sau gătești pentru mese de părtășie? Există posibilitatea ca nimeni să nu știe care sunt talentele tale dacă ești nou-venit în biserica sau zona respectivă. Întrebaţi-vă cum v-ați putea implica, aflați care sunt nevoile locale, şi apoi întreprindeți ceva în acea direcție! Iată ce spune Ellen White despre implicare:

„Fiecare trebuie să-şi dea seama că are ceva de făcut pentru a face ca adunările din Sabat să fie interesante. Voi nu trebuie să vă strângeţi pentru a îndeplini numai o formalitate, ci pentru a face un schimb de gânduri, pentru a povesti experienţele voastre zilnice, pentru a exprima mulţumiri, pentru a rosti sincera voastră dorinţă după iluminare divină; pentru a-l cunoaşte pe Dumnezeu şi pe Isus Hristos, pe care El L-a trimis. Discuţiile purtate cu privire la Hristos vor întări sufletul pentru încercările şi luptele vieţii. Să nu credeţi că puteţi fi creştini, şi totuşi să vă închideţi în voi înşivă. Fiecare este o parte din marea pânză a omenirii şi experienţa fiecăruia va fi determinată, în mare măsură, de experienţa tovarăşilor săi.‘‘(6M 362. 2)

Adoptă o atitudine de responsabilitate

Dacă ne concentrăm doar asupra a ceea ce alții pot face pentru noi, vom avea o existență destul de tristă, deprimantă și plină de singurătate. Așa cum tocmai am citit, fiecare avem un rol în a-i ajuta pe alții! În loc de a întreba ce pot face oamenii/biserica pentru tine, cere-I lui Dumnezeu să îți îndrepte privirea spre cei în nevoie din noua biserică. Începe cu o sarcină ușoară, concentrându-te pe o singură persoană. Este uimitor ce Îți va arăta El dacă Îi ceri asta, și este la fel de uimitor câte nevoi poți împlini cu ajutorul Său.

Biserica nu este o clădire sau un turn, ci este un popor. Deasemenea, biserica nu este ceva care ni se întâmplă pur și simplu. Noi suntem biserica.

Asumă-ți responsabilitatea pentru tot ceea ce se întâmplă. În loc de a te plânge, fii tu schimbarea pe care ți-o dorești!

Nu uita că Hristos este exemplul nostru

Trăim într-o societate care ne spune că trebuie să ne hrănim cu divertisment. Că într-un fel trebuie să facem profit de pe urma oricărui lucru, inclusiv serviciile divine ale bisericii. Dar Hristos, exemplul nostru, a slujit mereu cu umilință şi ne-a îndemnat să facem acelaşi lucru; să ne întrebăm mereu ce putem face pentru alţii. Când îi facem prioritari pe ceilalți, viața noastră se schimbă.

Și până la urmă, legătura noastră cu Dumnezeu este ceea ce contează şi este fundamentul tuturor relațiilor noastre. Viaţa cu Domnul este uimitoare, plină de aventură și de împlinire, pentru că El ne este alături când trecem prin greutăţi și nu ne va părăsi niciodată.

Încrede-te în Isus

Oamenii pot spune sau face lucruri dureroase, care pot provoca răni adânci. Poate alții te-au descurajat când ai vrut să te implici sau să contribui mai mult, sau ți-au adresat cuvinte jignitoare. Având în vedere natura păcătoasă a omului, astfel de situații sunt inevitabile. Dar în loc de a decide să nu mai vii la biserică sau de a te plânge oricui dispus să te asculte, adu problemele tale înaintea lui Isus. El te ascultă. El ne cunoaște inima și poverile pe care le purtăm. Când Isus a fost pe Pământ, ne-a spus să întoarcem și celălalt obraz și i-a tratat cu iubire până și pe cei care Îi băteau cuie în palme. Să urmăm și noi exemplul lui Hristos în atitudinea față de alții și să-i influențăm la o relație mai profundă cu El. Cereți dragostea pentru alții pe care numai El o poate oferi. Dumnezeu vrea să ne ajute să dezvoltăm această atitudine de iubire, iar atunci când ne întâlnim unii cu alții putem exercita această atitudine. Iată ce spune Ellen White în Mărturii:

„Dumnezeu ne învaţă că noi trebuie să ne adunăm în casa Lui pentru a cultiva atributele iubirii desăvârşite. Aceasta îi va pregăti pe locuitorii pământului pentru lăcaşurile pe care Hristos S-a dus să le pregătească pentru toţi cei care Îl iubesc. Acolo, ei se vor aduna în Sanctuar din Sabat în Sabat şi din lună nouă în lună nouă, pentru a se uni în sunetele celor mai frumoase cântări de laudă şi mulţumire pentru Acela care şede pe tron şi pentru Miel, în veci şi în veci de veci.“(6M 368.3)

Fiecare avem un rol de jucat, fie că frecventăm biserica de mulți ani sau că tocmai am găsit o nouă biserică. Păstrarea unei relații necesită efort, dar noi toți facem parte din familia lui Dumnezeu și fiecare are o misiune de îndeplinit. Părtășia cu alți creștini este deosebit de importantă şi nu poate fi înlocuită cu difuzări live şi podcast-uri. Părtăşia noastră aici pe pământ ne pregăteşte pentru momentul când vom trăi împreună pentru veşnicie!


Amanda Walter este profesoară, blogger, soție de pastor și mama unei pisici. În timpul liber, se preocupă cu fotografia, cu sorbitul ceaiului, şi încearcă să mențină în viață plantele de apartament.