Adulting : Managementul înțelept al banilor.

Adulting : Managementul înțelept al banilor.

<img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/United-Kingdom-icon.png"alt="click for English"style=width:64px;border:0;"> <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Croatia-icon.png"alt="click for Croatian" style="width:64px;border:0;"> click for French click for German <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Italy-icon.png"alt="click for Italian" style="width:64px;border:0;"> click for Portuguese click for Romanian click for Russian

„Imaginează-ți câte poți cumpăra cu acești bani!”

Acesta a fost gândul care mi-a trecut prin minte atunci când am primit primul salariu. A fost o tranziție ireală; de la stilul de viață foarte econom de student, când mâncam pâine cu fasole, la a reuși să-mi câștiga existența și a avea bani pe care să decid cum să îi cheltuiesc. Tentația de a ieși și a-i cheltui pe toți a fost foarte reală. De asemenea, nu mă ajuta nici să îi văd pe colegii de lucru cum cheltuie sume mari de bani pe diferite gadget-uri și haine, fără să aibă vreo mustrare de conștiință. Din fericire, a trebuit să plătesc chiria câteva zile mai târziu și asta a așezat situația într-o perspectivă realistă.

Cred că managementul înțelept al finanțelor este modul lui Dumnezeu de a ne pregăti pentru planurile mai mari pe care le are pentru viața noastră (Luca 16:11).

Indiferent de poziția ta financiară curentă, prin chibzuință financiară, putem aplica aceleași principii pentru a fi administratori mai buni în slujba Sa. Am expus mai jos câteva sfaturi pe care le-am găsit utile în managementul finanțelor personale.

  1. Roagă-te pentru putere de sus. Pe lângă alte metode, Satana se poate folosi de intrarea în datorii pentru a ne distrage atenția de la lucrarea lui Dumnezeu. Chiar dacă nu putem schimba situația financiară în care ne-am născut, prin harul lui Dumnezeu putem să folosim ceea ce avem pentru a-I aduce slavă. Deuteronom 8:18 spune, „Ci adu-ți aminte de Domnul Dumnezeul tău, căci El îți va da putere să le câștigi, ca să întărească legământul încheiat cu părinții voștri prin jurământ, cum face astăzi.” În acest verset Moise încerca să transmită un dublu mesaj israeliților (și prin urmare și nouă). În primul rând, Dumnezeu este cel care ne dăruiește toate lucrurile, și în al doilea rând, cu aceeași putere, El ne va da înțelepciune (și smerenie) pentru a administra binecuvântările Sale și a împlini în cele din urmă planul Său în și prin noi.

  2. Revizuiește și prioritizează-ți cheltuielile. Cea mai bună cale de a economisi bani este să nu îi cheltui deloc. Studiază-ți cheltuielile cu rugăciune și fii sincer cu tine însuți! Eu a trebuit să renunț la a cumpăra un nou flaut pentru că trebuia să mai ajut cu bani și acasă. Aceasta m-a învățat autodisciplina și mă simt mai împlinit atunci când știu că banii sunt cheltuiți pentru o cauză care contează.

Pentru cheltuielile care sunt necesare, există modalități mai bune de cumpărare? Spre exemplu:

  • Comparând produse similare poți să găsești unul echivalent în privința calității dar mai ieftin?
  • Cumpărături en-gros împreună cu alți prieteni. Nu numai că te ajută să economisești bani, dar atunci când colaborezi cu alți oameni ajungi să îi cunoști și prin prisma obiceiurile de cumpărături.
  • Navighează pe website-uri care oferă serviciul de cashback (caută pe TopCashback sau Quidco). Chiar dacă par mici, toate aceste economii se adună. Ai grijă ca asta să nu te influențeze să cumperi prea mult.
  • Ia în calcul varianta unui card de credit de tip cashback, totuși nu te gândi că poți cheltui excesiv! Consideră-l mai degrabă ca un mod de a-ți redirecționa cheltuielile, nu de a cădea într-o spirală a datoriilor.
  • Studiază și compară diverse produse bancare oferite de mai multe bănci - unele oferă dobânzi mai bune la depozite, altele îți întăresc obiceiul de a economisi prin cerința de a-ți mări soldul în fiecare lună cu o anumită sumă. Există multe site-uri utile care te pot ajuta să faci aceste comparații. În Marea Britanie asta este și mai ușor cu serviciul de schimb al contului curent prin care poți face gratuit tranziția de la un cont vechi la altul nou.
  • Atunci când călătorești sau folosești valută străină merită să cauți instituții din zona Fintech precum Revolut, TransferWise sau Starling care oferă cursuri de schimb mai bune pentru valutele străine decât un birou de schimb valutar local.

Odată ce ai reușit să fii chibzuit cu finanțele tale, gândește-te cum poți să îți folosești bunurile, incluzând timpul, efortul și banii, pentru a progresa în misiunea ta. Poate că este un proiect în biserică ce are nevoie urgentă de voluntari ca să ajungă la oameni, sau poate că există studenți în biserica ta care s-ar bucura de o cină împreună. Ellen White face o concluzie perfectă:

Domnul intenţionează ca mijloacele încredinţate nouă să fie folosite la dezvoltarea Împărăţiei Lui. Bunurile Lui sunt încredinţate ispravnicilor Săi, pentru ca să facă negoţ în chip credincios cu ele şi să-i aducă înapoi un venit sub forma salvării de suflete pentru viaţa veşnică. Iar sufletele acestea, la rândul lor, vor deveni ispravnici ai adevărului, pentru a conlucra cu marea firmă în interesul Împărăţiei lui Dumnezeu. Mărturii vol. 6, p. 448.

Sper că aceste sfaturi vor fi de folos și ne vor ajuta să creștem spre a fi administratori mai buni pentru Dumnezeu și spre a ne încuraja unii pe alții pe acest drum!


După ce a absolvit facultatea de inginerie mecanică de la Universitatea din Bristol în 2016, Yi Han lucrează acum ca analist de date la o firmă care oferă servicii specializate, din Cardiff, Wales. În timpul liber îi place să joace badminton, să meargă cu bicicleta și să facă drumeții (nu toate în același timp).