#Adulting : Dar nu vreau să fac sport! (Cum să îți formezi o rutină de exerciții fizice)

#Adulting : Dar nu vreau să fac sport! (Cum să îți formezi o rutină de exerciții fizice)

<img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/United-Kingdom-icon.png"alt="click for English"style=width:64px;border:0;"> <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Croatia-icon.png"alt="click for Croatian" style="width:64px;border:0;"> click for French click for German <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Italy-icon.png"alt="click for Italian" style="width:64px;border:0;"> click for Portuguese click for Romanian click for Spanish

Această serie își propune să acopere o varietate mare de subiecte pentru proaspătul absolvent de facultate (sau nu chiar atât de proaspăt), despre cum ne poate ajuta Dumnezeu să ne descurcăm în această lume înfricoșătoare a #Adulting-ului. Articolul de astăzi este scris de Danetta și ne arată cum pot obiceiurile bune de a face exerciții fizice să ne ajute să îi aducem slavă lui Dumnezeu. Ne-a încântat articolul! (și poate chiar vom ieși la alergat acum…)

A fost o zi grea la locul de muncă. Colegii miros a cafea și fiecare se mișcă tensionat. Probabil că lucrurile nu au mers după cum ai plănuit. Îți sună cunoscut?

Indiferent de situație, tot ceea ce îți dorești este un duș fierbinte și posibilitatea de a te prăbuși pe canapea cu mâncarea preferată în brațe. Dar apoi îți aduci aminte că ai plănuit să alergi împreună cu un prieten. Dintr-o dată te gândești la o multitudine de scuze pentru a anula întâlnirea. Însă, pentru că ești o persoană responsabilă, îți târăști picioarele pe covor și îți pui pantalonii de sport. După ce ți-ai potrivit echipamentul și ți-ai legat șireturile, te simți brusc pregătit pentru a înfrunta frigul. Te întâlnești cu partenerul tău de sport și întețești pasul. Aerul răcoros, ritmul și zgomotul pașilor lovind asfaltul te relaxează. Așteptai demult ocazia de a vorbi cu un prieten. Ai ajuns la finalul sesiunii de alergat.

În loc de a te simți letargic, realizezi că gândirea ta este mai clară, iar necazurile de mai înainte nu ți se mai par atât de apăsătoare.

Cu siguranță, că mulți cunosc această situație. Fiecare dintre noi cunoaște beneficiile exercițiului fizic, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Dar totuși alegem să îl evităm. Ce ne reține? Cum ne putem motiva să facem ceva despre care știm că are beneficii imense? După o perioadă de gândire, am reușit să formulez câteva principii și sfaturi care te-ar putea ajuta în rezolvarea acestei dileme.

1. Alege activități care îți aduc satisfacție

Există destule lucruri în viață spre care ne târâm picioarele. Activitatea fizică nu ar trebui să fie unul dinte ele, dar ar trebui să facă parte din „viața personală“ dacă ne gândim la conceptul de „echilibru între viața de muncă și cea personală“. Fie că faci plimbări în natură, fie că faci tracțiuni la bară, alege ceva care te face să zâmbești!

2. Plănuiește și adună date

Aceasta este partea în care îți folosești rațiunea pentru a decide să faci ceva constructiv pentru tine și implicit pentru Dumnezeu. Cu excepția celor care posedă o voință extraordinar de puternică, avem nevoie de suficiente motive pentru a face ceva. Scrie o listă cu toate beneficiile personale, rezultate posibile care te entuziasmează: „Da, vreau asta!“ Personal, observ beneficiile exercițiului fizic: rezistență cardio-vasculară, estetica trupului și aport crescut de energie pentru toate celelalte lucruri pe care le am de făcut (de multe ori cei din jur vor să afle de unde am energie pentru toate lucrurile). Din punct de vedere social, s-ar putea să te împrietenești cu oameni cu interese comune. După ce am participat la un grup de exercițiu fizic, am cunoscut o persoană, cu care mă antrenez la sala de forță de cel puțin trei ori pe săptămână! Două asistente medicale de la locul de muncă se antrenează la aceeași sală, astfel încât avem ceva în comun despre care să vorbim. Din punct de vedere spiritual, exercițiul fizic oferă claritate minții și dezvoltă discernământul. Este o oportunitate de a exersa autodisciplina și gestionarea timpului, aspecte cheie în viața creștinului.

Și nu în ultimul rând, un trup sănătos poate fi o jertfă vie, pentru a-i sluji lui Dumnezeu (Romani 12:1). În același timp poate fi o oportunitate de a-L descoperi pe Dumnezeu în natură, prin creația Sa, și de a avea o conversație cu El, sau de a reflecta asupra propriei persoane.

Având în vedere beneficiile, definește-ți viziunea și fixează obiective SMART. (În cazul în care conceptul SMART nu îți este cunoscut, află mai multe online) De exemplu:

Viziune : a fi o persoană puternică fizic, activă, cu sănătate optimă

Obiectiv: a putea alerga 5km într-o lună de zile

Metoda: alerg 1km de 3x săptămâna aceasta, 2km de 3x săptămâna viitoare etc.

Sfat - împarte-ți obiectivele în pachete mici pentru a te menține motivat.

3. Alege metoda

Decide ce fel de exercițiu fizic s-ar potrivi cu stilul tău de viață și ar fi cel mai eficient pentru atingerea obiectivelor tale. Ești limitat în ceea ce privește timpul? HIIT (trad.: intervale succesive de antrenament intens) ar putea fi o rezolvare. Preferi sporturi cu elemente de joc? Caută o echipă. Sau poate ești atras de sporturi de rezistență. Încearcă alergatul, înotul și ciclismul. Sporturi de forță? Ai posibilitatea de a te antrena cu greutatea propriului corp, respectiv cu haltere la sala de forță. Îți dorești ceva de intensitate redusă? De fapt, mersul pe jos vioi este unul dintre cele mai bune exerciții. Această listă oferă doar câteva exemple, dar exercițiul fizic în aer liber îți va oferi cele mai multe beneficii:

“Exercițiul în aer liber este benefic în special pentru cei care lucrează în spații închise și au un stil de viață sedentar. Aceasta este o obligație pentru toți cei care au posibilitatea. Nimic nu se va pierde, ci vor exista doar câștiguri. Aceștia se vor întoarce la ocupațiile lor plini de viață și un nou curaj în a se angaja cu zel în muncile lor, pe deasupra devenind puternici în fața bolilor. ” – {Căminul adventist 502.1}

Fii gata să prevezi momentele în care vei căuta scuze pentru a evita să acționezi „E întuneric afară și plouă…” “Costă mult prea mult un abonament la o sală de sport…”

Deși exercițiul fizic în aer liber este varianta optimă, am observat că atunci când m-am mutat în Țara Galilor (Wales) unde e „umed și sălbatic“, obiectivele mele ar fi devenit greu de realizat, în cazul în care antrenamentul meu ar fi constat doar în activități în aer liber. În acest scop am ales să mă înscriu la o sală de sport cu un abonament de bază care mă costă doar £12 lunar.

Deasemenea, gândește-te că nu trebuie să te bazezi pe puterea ta ca să realizezi ceva. Concepe planuri și predă-le lui Dumnezeu pentru ca El să te ajute să le realizezi. El ne-a cerut să ne îngrijim trupurile și putem fi siguri că dacă El ne-a cerut să facem ceva, El ne va da și capacitatea necesară pentru a face asta. Gândește-te la următorul citat:

Consacră-te lui Dumnezeu în fiecare dimineață; fă din aceasta prima ta lucrare! Rugăciunea ta să fie: “O, Doamne, primește-mă să fiu cu totul al Tău. Așez toate planurile mele la picioarele Tale. Folosește-mă astăzi în serviciul Tău. Rămâi cu mine și lasă ca tot ceea ce fac să fie făcut în puterea Ta”. Aceasta este o lucrare ce trebuie săvârșită zilnic. Consacră-te în fiecare dimineață lui Dumnezeu pentru ziua aceea! Supune-I toate planurile tale, ca ele să fie aduse la îndeplinire sau abandonate, după cum va hotărî El, în providența Sa. În acest fel, zi de zi să-ți încredințezi viața în mâinile lui Dumnezeu și, astfel viața ta va fi din ce în ce mai mult modelată după viața Domnului Hristos. —(Calea către Hristos, pag. 70)*

4. Asigură-te că ai pe cineva care te poate trage la răspundere!

Probabilitatea ca un obiectiv să fie atins este mult mai mare în cazul în care poți fi tras la răspundere pentru acțiunile tale. Este un lucru de dorit ca să fii o persoană responsabilă care își ține promisiunile. Există o serie de lucruri pe care le poți face în această privință.

  • Vorbește despre obiectivele tale cu prieteni și membrii ai familiei despre care știi că te vor susține.
  • Caută un prieten (sau trei!) cu scopuri asemănătoare. Bazat pe experiența mea, pot spune că depun mai mult efort să termin o cursă de alergare sau un antrenament, dacă sunt însoțit de alte persoane.
  • Angajează un antrenor
  • Alătură-te unei comunități online. Nu e ușor să găsești la nivel local oameni cu o mentalitate asemănătoare și care au orare asemănătoare cu al tău. De aceea, o comunitate online, unde membrii se susțin unii pe alții virtual, poate fi o resursă valoroasă.

5. Fii conștient că exercițiul fizic este un timp personal bine investit!

Într-adevăr, exercițiul fizic este în aceeași categorie cu a-ți pregăti o baie fierbinte și a citi o carte. Desigur, un film și niște fast food îți vor da un sentiment de bine, momentan...până când efectul imaginilor care se succed rapid și a hranei cu conținut ridicat de zahăr și grăsimi asupra creierului trece, iar tu rămâi cu un gust amar, vinovăție și prea demotivat pentru a face orice altceva. Nu! După o zi lungă la locul de muncă ultimul lucru de care ai nevoie este să te simți mai rău în pielea ta.

Aș vrea să închei cu următorul citat atribuit lui Margaret Thatcher:

„Ai grijă la gândurile tale, căci vor deveni cuvinte. Ai grijă la cuvintele tale, căci devin acțiuni. Ai grijă la acțiunile tale, căci devin obiceiuri. Ai grijă la obiceiurile tale, căci devin caracterul tău. Ai grijă la caracterul tău, căci devine destinul tău! Devenim ceea ce gândim.“

Fă din exercițiul fizic un obicei, iar acesta îți va forma caracterul. În momentul în care ai deja o rutină de exercițiu fizic și te simți mai disciplinat, încrezător, energic și mai sănătos, amintește-ți să nu ai o părere mai bună despre tine decât se cuvine (Romani 12:3), ci în dragoste caută să vezi cui ai putea fi de folos. Sper ca sfaturile mele să vă fie de ajutor și vă doresc toate cele bune în această călătorie extraordinară!


Danetta a absolvit facultatea de medicină dentară King’s College Londra în anul 2017, iar azi lucrează cu normă întreagă în Swansea, Țara Galilor. Îi plac cursurile de aerobic, HIIT, exercițiile cu ridicare de greutăți și ocazional diverse alte sporturi.


#Adulting este o serie destinată absolvenților care își încep călătoria în viața de adult. Vrei să afli mai mult? Click aici.