Pozvani da nosimo terete

Pozvani da nosimo terete

<img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/United-Kingdom-icon.png"alt="click for English"style=width:64px;border:0;"> <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Croatia-icon.png"alt="click for Croatian" style="width:64px;border:0;"><img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Italy-icon.png"alt="click for Italian" style="width:64px;border:0;"> click for Portuguese click for Romanian click for Russian click for Spanish

Ovaj članak je osmi u nizu nazvanom „Zamke u kršćanstvu“. Pravovremeni je podsjetnik o važnosti pomaganja drugima u nošenju njihovih tereta! --Urednik

“Briga u srcu pritiskuje čovjeka, a blaga riječ veseli ga.” (Izreke 12,25)

Mnoge hrabre duše bolno pritisnute kušnjom u opasnosti su da pokleknu u borbi sa samima sobom i sa silama zla. Nemojte ih obeshrabriti u njihovoj teškoj borbi. (Put Kristu, str. 120)

Bog želi da hrabrimo jedni druge. Trebamo se međusobno izgrađivati, a ne rušiti. U Hebrejima 10,24 Biblija kaže: “I pazimo jedni na druge da se potičemo na ljubav i dobra djela.”

Zamislimo studenta koji ima malo novca. Zatim mu đavao servira samosažaljenje kako bi jadikovao nad svojim stanjem. Mogao bi postati i ljubomoran na druge. Ili drugi primjer: mlada dama koja ne može pronaći posao. U njenom slučaju, đavao je kuša da prihvati krivu sliku o sebi, navodeći je da misli kako nije cijenjena ili vrijedna ako ne može pronaći posao. Ovo je napad našeg neprijatelja (vidi 1. Petrovu 5,8).

Dio neprijateljeve strategije je da koristi neki naš nedostatak ili potrebu.

Kako je Ellen White zapisala, postoji sljedeća zamka u koju možemo pasti. Kada netko ima borbe, a mi tog pojedinca obeshrabrimo, propuštamo pokazati jednu ključnu osobinu - empatiju. To je sposobnost da razumijemo i dijelimo tuđe osjećaje. I to je talent koji moramo razvijati. Ellen White je rekla:

"U ophođenju s drugima prenesite se uvijek u njihov položaj. Nastojte shvatiti njihove osjećaje i poteškoće, njihova razočaranja, radosti i tuge. Poistovjetite se i postupajte s njima onako kako biste željeli da oni postupaju s vama da ste na njihovu mjestu." (Misli s gore blagoslova, str. 134).

Nama prirodno nedostaje ova empatička osobina. Usmjereni smo na sebe umjesto da nam je stalo do tuđeg dobra.

Razmotrimo Isusov primjer. On je predvidio našu borbu s grijehom. Milostivo se poistovijetio s nama i došao k nama kako bi nam pomogao u borbi protiv sila tame. Kada usmjerimo svoju pozornost na Njegovo ponašanje prema nama, onda shvaćamo koliko se neuljudno ponašamo jedni prema drugima. Grubi smo i kritički nastrojeni jer ne razumijemo bol i teret koji moraju nositi.

Zamislite tugu u Jobovu domu. On i njegova supruga izgubili su sve što im je bilo drago. Užasne vijesti o gubitku, smrti i uništenju još su odzvanjale u zraku. Odjednom, Job se jako razboli. Uzima komad razbijene posude kako bi se njome strugao dok sjedi u pepelu. Kakve su mu tada misli prolazile kroz glavu? Kako se mogao osjećati u tom trenutku? Ja ga zamišljam potpuno shrvanog i slomljenog. Tihe suze teku u njegovu srcu. Umoran je. I boli ga cijelo tijelo. Kad biste bili na njegovu položaju, što biste htjeli da vam netko učini ili kaže? Njegova bitka je žestoka. Job se bori protiv Sotoninih spletki. Očajno mu treba duhovna potpora i ohrabrenje. A sada čujte što mu kaže vlastita žena: “Zar si još postojan u neporočnosti? Prokuni Boga i umri!” (Job 2,9). Ona je u ovom trenutku Sotonino oruđe, jer propušta osnažiti svog muža. Njene riječi ga kušaju da odustane. To je ono što neprijatelj želi.

U drugom primjeru radi se o velikom proroku koji je bio duboko potrešen. Nakon što je pogubio Božje neprijatelje, proglašena je tjeralica za njim koja je zahtijevala njegovu smrt. I on bježi da bi spasio život. Ilija je iscrpljen, umoran i uplašen (vidi 1. Kraljevima 17,3). I što želi? Želi umrijeti!

Međutim, Bog reagira na dragocjen način. Poslao je svog anđela kako bi osnažio Iliju. Prvo ga je dotaknuo. Bio je to nježan dodir koji je dosegnuo Ilijinu dušu. Zatim ga je pozvao da pojede nešto, pokazujući da mu je stalo do njegovih tjelesnih potreba. Zadivljuje me kako je Bog obziran i pažljiv prema slabim, tjeskobnim i utučenim ljudima. To je istinska ljubav.

Evo praktične poruke vezane uz ove primjere.

"Oni koji vode neravnopravnu borbu života mogu primiti snagu i ohrabrenje malim pažnjama koje stoje samo malo truda protkanog ljubavlju. Takvomu je snažan i srdačan stisak ruke pravog prijatelja dragocjeniji od zlata i srebra. Riječi blagosti su za njih kao osmijeh anđela." (MH, 158)

Sada se želim obratiti svakoj osobi koja se upravo u ovom trenutku bori. Pismo kaže: “Kad je čovjek bolestan, njegov ga duh podiže, a ubijen duh tko će podići?” (Izreke 18,14).

"Na stranicama sjećanja su tužne priče, koje se čuvaju kao svetinja pred radoznalim očima." (MH, 158)

Ja ne znam kroz što prolaziš u ovom trenutku. Ono što znam je da sam ja osobno prošla kroz mračno razdoblje u kojem je moj duh bio slomljen. Hvala Bogu, poslao mi je kršćanku koja je svojim riječima u moj život unijela vjeru i hrabrost. Pomogla mi je da ostanem na putu ili, točnije, vratim se na njega (Izreka 24,16).

Zašto je kršćansko zajedništvo tako važno? Zato jer nas snaži.

Okruži se onima koji vjeruju u Boga. Kada osjećaš da si potpuni promašaj, treba ti prikaz Božje vjernosti. Izloži se Njegovoj Riječi i shvati tko si u Njegovim očima. Bog te voli. Nisi sam u ovoj nevolji. Razmišljaj o Isusu na križu. On želi da vjeruješ njegovim riječima:

Tebe ja zaboraviti neću. Gle, u dlanove sam te svoje urezao, zidovi tvoji svagda su mi pred očima. … Ne, neću te zapustiti i neću te ostaviti. (Isaiah 49:15b-16, Hebrews 13:5)

Vjerujem da Bog mora očistiti naše usne (Izaija 6,6-7). Često smo propustili ohrabriti jedni druge. Pavao je rekao: “Nosite jedni bremena drugih i tako ćete ispuniti zakon Kristov!” (Galaćanima 6,2). “U poniznosti jedni druge smatrajte višima od sebe; ne starajte se samo svaki za svoje, nego i za ono što se tiče drugih!” (Filipljanima 2,3-4).

Zaključit ću s tri pitanja:

Želiš li odbaciti navike koje povrijeđuju druge?

Želiš li neprimjerene riječi zamijeniti Božjom milošću?

Želiš li slijediti Isusov primjer u postupanju s opterećenim i utučenim ljudima?

On će naučiti i tebe i mene kako voljeti druge. I njegovom milošću, promijenit ćemo se na sliku nježnog karaktera Isusa Krista.

napisala Shaina Strimbu