On My Bedside Table #9| Love and Respect (Dārta Debnere) - Română

English Deutsch Italiano Hrvatski Română Português


Dragoste și respect: Dragostea - ce-și dorește ea cel mai mult; Respectul - lucrul de care are el nevoie cu disperare, Emerson Eggerichs (2004)

Fiind rugată să scriu o recenzie de carte, m-am gândit în mod natural la Dragoste și Respect. Era ultima carte pe care o citisem și eram nerăbdătoare să o recomand cuiva! Totuși m-am frământat o vreme cu gândurile mele. „Să recomand o carte despre căsătorie? Eu personal nu sunt căsătorită și mulți dintre cei care vor citi ce am scris eu nu sunt căsătoriți!” Însă înțeleg în fiecare zi tot mai mult că Satana muncește din greu pentru a distruge familiile; mici posibile insule de Cer pe pământ. Acest lucru nu începe doar din prima zi după nuntă, ci cu mult înainte ca o familie să se formeze.

» Satana caută să influențeze modul în care ne tratăm și gândim unii despre alții. El ne cunoaște foarte bine - dacă reușește să prindă o familie, câștigă o influență mai mare asupra societății.

man-and-woman-near-grass-field-1415131

Presărată cu exemple amuzante din viața lui de căsătorie, Emerson Eggerichs împărtășește numeroase povești adevărate din viețile altor cupluri, care și-au salvat, restaurat sau chiar îmbunătățit viața de căsătorie, ajungând la o calitate neexperimentată anterior, aplicând aceste adevăruri simple.

Cartea se bazează pe concepte biblice simple precum „Încolo, fiecare din voi să-și iubească nevasta ca pe sine; și nevasta să se teamă de bărbat.” (Efeseni 5:33). Este compusă din trei părți pe care autorul le denumește Ciclul nebuniei, Ciclul revigorării și Ciclul recompensei.

Prima parte se concentrează pe nevoia pe care autorul consideră că Dumnezeu a pus-o în noi de la Creație: nevoia soției de dragoste (nu e ceva nou, nu-i așa?) și nevoia soțului de respect (la fel de important este pentru bărbați să se simtă respectați!). Fie că această idee ne este cunoscută sau nu, când simțim că nevoia noastră nu este împlinită, de multe ori nici noi nu mai împlinim nevoia celuilalt, chiar și dacă suntem cei mai binevoitori soți.

» Rezultatul? Ciclul nebuniei începe.

affection-afterglow-backlit-blur-556667

Următoarele capitole arată ce se întâmplă atunci când cineva decide să facă un pas către a împlini necondiționat nevoia celuilalt; fie că merită sau nu, și indiferent de cât de plin este rezervorul său. Astfel se frânează Ciclul nebuniei și se dă putere Ciclului revigorării. Aici e momentul în care dragostea lui pentru ea motivează respectul ei pentru el, și respectul ei pentru el motivează dragostea lui pentru ea.

Partea finală și cea mai importantă a cărții este Ciclul recompensei. Aceasta subliniază următorul lucru:

» Chiar dacă este foarte probabil să îți primești recompensa pe măsură ce trăiești aceste principii în căsătoria ta, să nu fie recompensa pământească principala ta motivație. Fii iubitor față de soția ta pentru că asta cere Hristos de la tine. Fii respectuoasă în orice situație, pentru că lui Hristos însuși îi oferi respect atunci când îl respecți pe soțul tău. Fă aceste lucruri pentru El.

Aprofundând subiectul dragostei și al respectului necondiționat în cadrul relației de căsătorie, această ultimă parte încununează mesajul sugerând o viziune mai amplă. Ne reamintește de natura lui Dumnezeu și de relația noastră cu El.


Din copilărie Dārta Debnere a fost un șoarece de bibliotecă care devora cărțile una după alta. Acum ea învață să le citească pe cele care au nevoie de mestecat serios. Dinamica relațiilor umane este domeniul pe care îi place să îl aprofundeze.