On My Bedside Table #9| Love and Respect (Dārta Debnere) - Hrvatski

English Deutsch Italiano Hrvatski Română Português


Love & Respect: The Love She Most Desires; The Respect He Desperately Needs, Emerson Eggerichs (2004) [Ljubav i poštovanje: Ljubav za kojom ona čezne; poštovanje koje on očajnički treba

Kada sam zamoljena da napišem recenziju knjige, prirodno sam pomislila na knjigu Love & Respect. Tu sam knjigu zadnju pročitala i jedva sam čekala da je nekome preporučim! Ipak, u svojim mislima sam se borila: “Zar trebam preporučiti knjigu o braku? Pa ni ja sama nisam udana, kao ni mnogi mladi koji će čitati ovu recenziju!” Međutim, sve više sam shvaćala da se Sotona svim silama trudi uništiti obitelji - potencijalne otočiće Neba na Zemlji. A taj trud ne počinje prvog dana nakon vjenčanja, već davno prije stvaranja obitelji.

Sotonin cilj je utjecati na naš način razmišljanja i na to kako se odnosimo i razmišljamo jedni o drugima. On vrlo dobro zna da će, ako uhvati obitelj pod svoju vlast, steći veći utjecaj na društvo.

man-and-woman-near-grass-field-1415131

Začinjena humorističnim primjerima iz njegova vlastita života, knjiga Emersona Eggericha je prepuna stvarnih životnih priča iz zajedničkog života drugih parova, čiji bračni odnosi su kroz primjenu jednostavnih istina bili spašeni, obnovljeni, pa čak i dovedeni na višu, prethodno nedoživljenu razinu kvalitete.

Ova knjiga se temelji na jednostavnim biblijskim konceptima poput “Dakle, neka svaki od vas ljubi svoju ženu kao samog sebe, a žena neka poštuje svog muža.” (Efežanima 5,33). Sastoji se od tri dijela koje autor naziva “Ciklus ludosti”, “Ciklus osnaživanja” i “Ciklus nagrade”.

Prvi dio je usredotočen na potrebe koje je, prema autoru, Bog usadio u nas pri Stvaranju: ženina potreba za ljubavlju (ništa novo, zar ne?) i muškarčeva potreba za poštovanjem (i kako je jednako važno za muškarce da se osjećaju poštovani!). Bilo da smo s tom idejom upoznati ili ne, ako osjećamo da ova naša potreba nije ispunjena, često propustimo ispuniti potrebu onog drugog ili druge - nešto što se dešava i parovima s najboljim namjerama.

Posljedica? Ciklus ludosti započinje svoju vrtnju.

affection-afterglow-backlit-blur-556667

Sljedeća poglavlja pokazuju što se može dogoditi ako jedna osoba u braku odluči napraviti korak bezuvjetnog ispunjavanja potrebe druge osobe, bez obzira na to zaslužuje li ona to ili ne i je li njegova ili njezina vlastita potreba zadovoljena. To zaustavi Ciklus ludosti, te pokreće Ciklus osnaživanja. Ovdje se dešava da njegova ljubav prema njoj pobudi njeno poštovanje prema njemu, a njeno poštovanje prema njemu pobudi njegovu ljubav prema njoj.

Zadnji i najvažniji dio knjige govori o Ciklusu nagrade, koji nas nježno podsjeća sljedeće:

Premda je vrlo vjerojatno da će vaša nagrada doći već kroz samu primjenu ovih načela u vašem braku, nemojte zemaljsku nagradu postaviti kao vašu glavnu motivaciju. Volite svoju suprugu jer je to ono što Krist traži od vas. Poštujte svog supruga u svakoj situaciji, jer kroz to zapravo poštujete Krista. Činite to za Njega.

Ulazeći dublje u temu bezuvjetne ljubavi i poštovanja unutar ljudskog bračnog odnosa, ovaj zadnji dio okrunjuje poruku knjige otkrivajući širu, prekrasnu sliku, koja nas podsjeća na Božju prirodu i naš odnos s Njim.


*Kao dijete, Dārta Debnere je bila knjiški moljac, gutajući knjige jednu za drugom. Sada uči čitati one knjige koje treba žvakati. Dinamika ljudskih odnosa je tema u koju