Obitelj – uzvišenije iskustvo!

Obitelj – uzvišenije iskustvo!

<img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/United-Kingdom-icon.png"alt="click for English"style=width:64px;border:0;"> <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Croatia-icon.png"alt="click for Croatian" style="width:64px;border:0;"> click for German click for Romanian click for Russian click for Spanish

U našoj kulturi, upozoravaju nas da treba puno raditi, pa to i činim. Imam posao punog radnog vremena u marketingu, vodim misijski orijentiranu tvrtku u području dizajna i marketinškog savjetovanja, a prihvatio sam i poziv da radim u GYC-jevu timu za komunikacije. Povrh svega toga, oženjen sam i imam jednogodišnjeg sina Levija.

Prirodna je posljedica da je većina mojih sati u tjednu ispunjena navedenim dužnostima. Idem rano na posao, radim do kasno, vraćam se kući i potom radim tijekom večeri. Čini se da jedini predah od rada pružaju subotnji sati. To, čini se, nije u suprotnosti s današnjim standardima i kulturom te vjerojatno i vama zvuči poznato.

Biblijski obiteljski život

Tek nedavno, naletio sam na sljedeći citat Ellen G. White:

Naš rad za Krista treba početi s obitelji, u domu. ... Nema misijskog polja koje je bitnije od ovoga. – Temelji sretnog doma (AH), str. 35

Ova izjava me navela da iznova shvatim kako po tom pitanju, kao i po mnogim drugim, postoji rascjep između naše kulture i Božjeg ideala za nas.

Živo se sjećam kada je koncept biblijskog obiteljskog života prvi put zadobio moju pozornost. Bilo je to prije nego sam se oženio i, premda je obitelj tada izgledala kao nešto daleko u budućnosti, ideja koje sam čuo bile su vrlo jednostavne i praktične. Primjerice, ideja o tome kako jedinstvo između muža i žene sliči na jedinstvo između Krista i crkve, ili kako se iz tog čistog jedinstva rađa dijete, što sliči na odnos između Boga i ljudi.

U Temeljima sretnog toma piše:

“Nakon rođenja svog prvog sina, Henok je doživio uzvišenije iskustvo; bio je privučen u bliski odnos s Bogom. Potpunije je shvatio svoje dužnosti i odgovornosti koje ima kao Božji sin. I, dok je gledao djetetovu ljubav prema ocu i njegovo jednostavno povjerenje u očevu zaštitu; dok je osjećao duboku, čeznutljivu nježnost svog srca prema tom prvorođenom sinu, naučio je dragocjene pouke o predivnoj Božjoj ljubavi prema ljudima, otkrivenoj u darivanju svoga Sina, i povjerenju koje Božja djeca mogu položiti u svog nebeskog Oca.“ (str. 160)

Što bi bilo da je Henokov život bio tako zauzet da nije imao vremena razmišljati o ovoj snažnoj simbolici Božje ljubavi? Bi li dosegnuo to uzvišenije iskustvo? Bi li bio privučen u bliski odnos s Bogom?

Sumnjam.

O patrijarsima u Bibliji često razmišljamo kao o grubim muškarcima koji samo ratuju, vladaju nad velikim obiteljima rukom pravde, umnažaju svoj imetak i primaju proročke poruke od Boga. Premda je to često bio slučaj, zanimljivo je da Henokov život pokazuje i jedan drugi aspekt. On je dosegnuo uzvišenije iskustvo s Bogom tako što je provodio vrijeme sa svojom djecom! Zvuči kao paradoks, zar ne? Možda prema našim kulturnim standardima, ali ne i Božjim.

Primjena

Dok pišem ovaj blog, moj sin hoda oko stola na kojem radim. Gleda me očima punim pitanja, čekajući pouke o životu. Uzimam ga i počinjem pisati s njime na krilu.

Moja obitelj nije zadnja rupa na svirali, ona jest sviralo. To nije zadnja stvar za koju nalazim vrijeme u tjednom rasporedu, kada više gotovo da ne ostane vremena – to je prva stvar.

Zahvalan sam što mi je Bog prošlog tjedna iznova otkrio ove koncepte. Jer...

Ta što koristi čovjeku ako sav svijet zadobije, a sebe samoga izgubi? [dodatak: ili svoju obitelj] – Luka 9,25

Možda još niste oženjeni. Možda još nemate djecu i pitate se kako je ovo primjenjivo na vaš život?

Dopustite mi da vam nešto kažem:
Svaka osoba na ovom planetu rođena je u nekakvoj obitelji koja treba njihovu pažnju.

Ovaj tjedan odvojite malo više vremena za svoju obitelj. Posložite prioritete u svom životu onako kako Bog to želi i zamolite Ga za to uzvišenije iskustvo koje je Henok imao.