„Nu sunt îndeajuns de bun”

<img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/United-Kingdom-icon.png"alt="click for English"style=width:64px;border:0;"> <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Croatia-icon.png"alt="click for Croatian" style="width:64px;border:0;"> click for French click for German <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Italy-icon.png"alt="click for Italian" style="width:64px;border:0;"> click for Portugueseclick for Romanian click for Russian click for Spanish

Acest articol este al treilea dintr-o serie intitulată „Capcanele creștinismului”. În această serie diferiți autori explică greșeli de înțelegere cu care se întâlnesc de multe ori în experiența lor cei care sunt creștini sau care doresc să fie creștini. Aceste „capcane” se găsesc în citate din cartea Calea către Hristos în care autoarea explică luptele cu care „mulți” se confruntă. Citatul pentru articolul de față este: „Sunt mulţi aceia care gândesc că nu sunt destul de buni pentru a veni la Domnul Hristos.” Calea către Hristos, p. 31.-Editorul.

O fată cu inima zdrobită și mâinile pline de răni - nu este îndeajuns de bună. Un tânăr care a fugit de acasă, cheltuind toți banii pe petreceri și droguri - nu este îndeajuns de bun. Un adult care toată viața a avut probleme cu sănătatea, un obstacol care l-a împiedicat să își urmeze visele - nu este îndeajuns de bun.

Ai simțit vreodată că nu ești îndeajuns de bun? Nu ești îndeajuns de bun în familie, printre prieteni, în societate, la școală, sau poate la locul de muncă. Aceste probleme pot fi corelate sau nu cu o situație și mai gravă: să nu te simți îndeajuns de bun pentru Dumnezeu!

Inima este înșelătoare

„Sunt mulţi aceia care gândesc că nu sunt destul de buni pentru a veni la Domnul Hristos.” Calea către Hristos, 31. Este adevărat că „inima este nespus de înșelătoare și de deznădăjduit de rea.” Ier. 17:9.

„Noi rătăceam cu toţii ca nişte oi, fiecare îşi vedea de drumul lui.” Is. 53:6. Suntem cu toții în aceeași barcă. Cu toții ne-am îndepărtat de Păstor, am părăsit calea dreaptă, căutând în altă parte bucata lipsă din adevărata bucurie. Totuși, Isaia 53:6 nu se termină pe acest ton. Versetul continuă: „dar Domnul a făcut să cadă asupra Lui nelegiuirea noastră, a tuturor”. Când am ales calea spre distrugere, Isus a luat asupra Lui păcatele noastre ale tuturor!

Probabil vei spune că acest lucru nu ți se aplică ție, pentru că tu te-ai cufundat atât de mult în probleme că nu ești încă îndeajuns de bun pentru Isus, și că nu mai există speranță pentru tine. Dar hai să vedem ce altceva mai spune Scriptura.

„Păcatul meu este prea greu!”

Unii simt că au păcătuit atât de mult încât nu se mai pot întoarce la Dumnezeu. Poate te temi că ai comis păcatul de neiertat (păcatul împotriva Duhului Sfânt), gândindu-te plin de regret la deciziile greșite din viața ta pe care le-ai luat în trecut. Dar chiar acest lucru este o dovadă că Duhul Sfânt lucrează asupra ta, și că Dumnezeu nu te-a lăsat. Vezi tu, Duhul Sfânt a fost trimis ca să „dovedească lumea vinovată în ce priveşte păcatul, neprihănirea şi judecata.” Ioan 16:8.

Privește la Pavel - un blasfemator, persecutor și criminal. El a afirmat cu încredere: „O, adevărat şi cu totul vrednic de primit este cuvântul care zice: „Hristos Isus a venit în lume ca să mântuiască pe cei păcătoşi”, dintre care cel dintâi sunt eu.” 1 Tim. 1:15. Pavel s-a pocăit și Dumnezeu l-a folosit într-un mod măreț pentru a duce evanghelia lumii.

Cât de valoros ești

Imaginează-ți că am o bancnotă de 100 de euro în mână și că vreau să ți-o dau ție. Ai vrea să o iei? Cu siguranță! Să spunem că aș mototoli-o ca să arate urât. Ai mai dori-o? Sunt sigur că da! Acum aș pune-o pe pământ și aș sări pe ea, acoperind-o de praf. De ce ai mai vrea să o ai? Pentru că are aceeași valoare! Indiferent de cât de îndoită și prăfuită ar fi, rămâne o bancnotă de 100 de euro.

Care este valoarea ta? 1000 de euro? 100 000 de euro? Ești atât de valoros încât Fiul lui Dumnezeu a renunțat la gloria și onoarea din ceruri, a coborât pe pământul acesta întunecat și păcătos, și a murit pentru tine. Ce valoare imensă! Și mai mult decât atât, Tatăl L-a lăsat pe Fiul Său să vină, riscând totul pentru a salva umanitatea. Precum păstorul a lăsat cele nouăzeci și nouă de oi pentru a o căuta pe cea pierdută, Isus ar fi murit chiar dacă ar fi fost doar pentru tine. „Dumnezeu, în adevăr, n-a trimis pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca lumea să fie mântuită prin El.” Ioan 3:17. Înainte de a veni El noi eram deja condamnați, din cauza păcatului.

Ce poți să faci?

Maria Magdalena era o femeie cu o reputație proastă, din care Isus scosese șapte demoni. Unii comentatori cred că ea a fost femeia prinsă în adulter care apare în capitolul 8 din Ioan. Isus îi iertase păcatele, iar ea dorea să Îi arate recunoștința. Îl auzise vorbind despre moartea Sa. Așa că a cumpărat un parfum foarte scump și a început să Îl ungă cu el. A căzut plângând la picioarele Lui, le-a spălat cu lacrimile ei și le-a șters cu părul ei lung.

În mod similar, cel mai bun loc în care te poți afla când dai de necaz este la picioarele lui Isus. Cere împlinirea acestei făgăduințe: „Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi drept ca să ne ierte păcatele şi să ne cureţe de orice nelegiuire.” 1 Ioan 1:9. Nu contează cât de păcătos te simți, pentru că „unde s-a înmulţit păcatul, acolo harul s-a înmulţit şi mai mult.” Rom. 5:20. „Ori în ce ne osândeşte inima noastră; căci Dumnezeu este mai mare decât inima noastră şi cunoaşte toate lucrurile.” 1 Ioan 3:20.

Vameșul s-a rugat, „Dumnezeule, ai milă de mine, păcătosul!” Luca 18:13. Se vedea pe sine ca un om foarte rău, iar ceilalți îl priveau la fel. În el însuși nu credea că este îndeajuns de bun, dar simțea o nevoie și a folosit singura lui șansă. Cu o povară de vinovăție și rușine a venit înaintea lui Dumnezeu, cerând mila Sa. Ce contrast față de rugăciunea mândră și plină de îndreptățire de sine a fariseului!

Iată un citat interesant scris de Ellen White:

„Sunt unele lecții pe care nu le învățăm decât prin eșec. Petru a fost un om mai bun după ce a căzut. Domnul le permite copiilor Săi să cadă; și apoi, dacă se pocăiesc de greșeala lor, El îi ajută să ajungă într-o poziție mai avantajoasă.” - Ellen White, Review and Herald, 16 decembrie 1902.

Mai exista speranță pentru vameș, pentru Pavel, Petru și Maria Magdalena, și cu siguranță mai există speranță pentru tine, prietene, indiferent de situația ta, indiferent de păcatul tău.

Dacă îți conștientizezi păcătoșenia, nu aștepta să devii mai bun. Nu putem deveni mai buni prin propriile eforturi. Numai Dumnezeu ne poate ajuta prin harul Său. Mergi la Hristos așa cum ești, mărturisește-ți păcatul, predă-ți viața cu totul Lui în fiecare zi, și El cu siguranță te va primi și te va călăuzi pe calea vieții.

Textele biblice sunt din traducerea D. Cornilescu.

Christian Hjortland este director și vorbitor la Empower Missions.