„Nedovoljno dobar“

<img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/United-Kingdom-icon.png"alt="click for English"style=width:64px;border:0;"> <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Croatia-icon.png"alt="click for Croatian" style="width:64px;border:0;"> click for French click for German <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Italy-icon.png"alt="click for Italian" style="width:64px;border:0;"> click for Portugueseclick for Romanian click for Russian click for Spanish

Ovaj članak je treći u nizu serije pod nazivom „Zamke u Kršćanstvu“. U ovome nizu razni autori iznose nesporazume s kojima se često susreću ljudi koji su kršćani ili to žele postati. Ove „zamke“ se nalaze u izjavama iz knjige Put Kristu u kojoj autorica objašnjava borbe koje mnogi vode. Citat za ovaj članak je: „Koliko ima onih koji misle da nisu dovoljno dobri da dođu Kristu.“ Put Kristu, str. 30.—Urednik.

Djevojka slomljenog srca sa posjekotinama na rukama—nedovoljno dobra. Mladić koji je pobjegao od kuće, potrošivši cijelu ušteđevinu na zabavu i droge—nedovoljno dobar. Čovjek koji se borio sa svojim zdravljem cijeli život, uz smetnju koja ga je sprječavala u ispunjavanju njegovih snova—nedovoljno dobar.

Da li ste se ikada osjećali nedovoljno dobri? Nedovoljno dobri u vašoj obitelji, među prijateljima, u zajednici, u školi, ili možda nedovoljno dobri na poslu. Ovi problemi mogu biti više ili manje povezani sa još težim stanjem: ne osjećati se dovoljno dobrima za Boga!

Srce je podmuklo

„Koliko ima onih koji misle da su nedovoljno dobri da bi došli Kristu.“ Put Kristu, 30. Istina da: „Podmuklije od svega je srce. Jedva popravljivo, tko da ga pronikne?“ Jeremija 17,9.

„Poput ovaca svi smo lutali i svaki svojim putem je hodio.“ Izaija 53,6. Svi smo mi u istom košu. Svi smo se udaljili od Pastira, ostavili put pravednosti, tražeći nedostajeće dijelove istinske radosti negdje drugdje. Ali Izaija 53,6 ne završava na taj način. Stih nastavlja: „A Jahve je svalio na nj bezakonje nas sviju.“ Dok smo mi izabrali put uništenja, Isus je uzeo na sebe grijehe sviju nas!

Možda ćeš reći da se to ne odnosi na tebe, jer si toliko duboko zaglibio u probleme da još uvijek nisi dovoljno dobar za Isusa, i da nema nade za tebe. Ali idemo vidjeti šta nam još kaže Pismo.

„Moj grijeh je ogroman!“

Neki osjećaju da su griješili toliko puno, da se više ne mogu vratiti Bogu. Možda si u strahu zbog počinjenog neoprostivog grijeha (grijeh protiv Svetog Duha), pun si žaljenja zbog loših odluka u životu. Ali upravo je to dokaz djelovanja Duha u tebi. Bog te nije ostavio. Sveti Duh je bio poslan jer „će pokazati svijetu što je grijeh, što li pravednost, a što osuda.“ Ivan 16,8.

Promotrite Pavla—bogohulnik, progonitelj i ubojica. On izjavljuje sa pouzdanjem: „Vjerodostojna je riječ i vrijedna da se posve prihvati: Isus Krist dođe na svijet spasiti grešnike, od kojih sam prvi ja.“ 1. Timoteju 1,15. Pavao se pokajao, a Bog ga je moćno upotrebio da proširi Evanđelje po svijetu.

Koliko vrijediš

Zamisli da u ruci držim novčanicu od 100 Eura i da ti ju poželim dati. Da li bi ju htio? Naravno! Recimo da ju zgužvam i da je sada neprivlačna. Da li bi ju još uvijek želio? Siguran sam da bi! Onda ju bacim na pod i skačem po njoj, puna je prašine. Zašto bi ju želio? Zato što ima istu vrijednost. Bez obzira koliko bila zgužvana i prašnjava, to je još uvijek novčanica od 100 Eura.

Koliko ti vrijediš? 1000 Eura? 100000 Eura? Vrijedan si za Sina Božjega koji je odustao od slave i časti neba i došao dolje na mračnu i grešnu zemlju umirući za tebe. Kakva neizmjerna vrijednost! Štoviše, Bog Otac je pustio svoga Sina, riskirajući sve kako bi spasio čovječanstvo. Kao što je pastir ostavio devedesetdevet ovaca kako bi otišao pronaći jednu izgubljenu, Isus bi umro i samo za tebe. „Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po Njemu.“ Ivan 3,17. Mi smo već bili osuđeni zbog našeg grijeha i prije Njegovog dolaska.

Što nam je činiti?

Marija Magdalena je bila žena na lošem glasu, koju je Isus oslobodio sedam zlih duhova. Neki komentatori vjeruju da je ona žena zatečena u preljubu iz Ivana 8. poglavlja. Isus joj je oprostio grijehe i ona mu je željela iskazati zahvalnost. Ona ga je čula kada je navještao svoju smrt. Zato je ona kupila skupocjeni miris i počela ga mazati po Isusu. Oprala je Njegove noge svojim suzama, a obrisala svojom dugom kosom.

Isto to vrijedi i za tebe, najbolje mjesto gdje možeš biti kada si u nevolji je kod Isusovih nogu. Uzdaj se u ovo divno obećanje: „Ako priznamo grijehe svoje, vjeran je on i pravedan: otpustit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravde.“ 1. Ivanova 1,9. Nije važno koliko se grešnim osjećao, jer: „gdje se umnožio grijeh, nadmoćno izobilova milost.“ Rimljanima 5,20. „I umirit ćemo pred njim srce svoje ako nas ono bilo u čem osuđuje. Jer Bog je veći od našega srca i znade sve.“ 1. Ivanova 3,20.

Jadni carinik se molio: „Bože, milostiv budi meni grešniku!“ Luka 18,13. On je sebe smatrao pokvarenim čovjekom, a i drugi su ga gledali tim očima. Nije se osjećao dovoljno dobrim, ali je shvaćao svoju potrebu i zgrabio je svoju jedinu priliku. Sa teretom krivice i srama on je došao pred Boga, tražeći Njegovu milost. Kakav veliki kontrast u usporedbi s farizejskim hvalisavim i samopravednim molitvama!

Razmotrite ovaj zanimljiv citat Ellen White:

„Postoje neke pouke koje nikada ne bi mogle biti naučene, osim kroz padove. Petar je bio bolji čovjek nakon svog pada. Bog dozvoljava svojoj djeci da padnu; i onda, ako se pokaju zbog svojih zlodjela, On im pomaže da dobiju novu perspektivu.“—Ellen White, Review and Herald, December 16, 1902.

Postojala je nada za jadnog carinika, za Pavla, Petra i Mariju Magdalenu, a zasigurno postoji i nada za tebe, moj prijatelju, kakva god bila tvoja situacija, kakav god bio tvoj grijeh.

Kad shvatiš svoju grešnost, ne čekaj da budeš bolji. Nikada ne možemo postati bolji našim naporima. Jedino nam Bog može pomoći svojom milošću. Dođi Bogu baš takav kakav jesi, priznaj svoje grijehe, predaj svoj život u potpunosti Bogu svakodnevno i On će te sigurno primiti i izvesti te na stazu života.

Biblijski tekstovi su iz prijevoda Kršćanska sadašnjost.

Christian Hjortland je direktor i govornik Empower Missions.