Na mom noćnom ormariću #2 | Duboki rad: umijeće neprekinutog razmišljanja; piše: Josephine Elia

Na mom noćnom ormariću #2 | Duboki rad: umijeće neprekinutog razmišljanja; piše: Josephine Elia

<img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/United-Kingdom-icon.png"alt="click for English"style=width:64px;border:0;"> <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Croatia-icon.png"alt="click for Croatian" style="width:64px;border:0;"> <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Italy-icon.png"alt="click for Italian" style="width:64px;border:0;"> click for French click for German click for Portuguese click for Romanian click for Spanish

Deep Work: Rules for Focused Success in a Distracted World, Cal Newport (2016.)

Isprobajte sljedeću vježbu: izračunajte koliko minuta ili sekundi će proći od sada do sljedeće notifikacije na vašem mobitelu. Tijekom pisanja ovog članka, primila sam oko pet poruka samo za vrijeme pisanja prve rečenice.

To je neprilika našeg suvremenog života: dobivamo notifikacije svih vrsta – zvone nam mobiteli, tableti, laptopi i stolna računala. Ostatak vremena klikamo ikonice i skrolamo palčevima. Oni koji traže svaku moguću i najmanju pažnju čine sve što mogu kako bi zagušili tihe trenutke i potpuno uklonili dosadu. I istina je da zabava može biti prilično zarazna.

”U ovom stanju rascjepkane pažnje nema mjesta za duboki rad, koji zahtijeva duga razdoblja neprekinutog razmišljanja.”

Ta rečenica dolazi iz knjige Deep Work: Rules for Focused Success in a Distracted World [Duboki rad: pravila za usredotočeni uspjeh u rastrojenom svijetu], koju je napisao Cal Newport. On definira duboki rad kao:

Profesionalne aktivnosti izvedene u stanju neometane koncentracije, koristeći vaše kognitivne sposobnosti do njihovih krajnjih granica. Ovi napori stvaraju novu vrijednost, poboljšavaju vaše vještine i teško ih je ponoviti.

Cilj koji iznosi knjiga Duboki rad nije postati luddit (nezadovoljni engleski radnici koji su početkom 19. st. protestirali uništenjem novih industrijskih strojeva, prim. prev.) ili digitalni pustinjak. Umjesto toga, njen cilj je poboljšati našu sposobnost koncentracije, kako bismo mogli stjecati nove vještine brzo i učinkovito te napraviti vrijedan posao. Radi se o stvaranju okružja i načina života koji je pogodan za postizanje što duljeg razdoblja slobodnog tijeka misli (tzv. flow) – stanja uma u kojem je tako koncentriran da ne osjeti kako vrijeme prolazi – te vježbanju našeg uma da lako uđe u taj način rada.

Newport iznosi praktične umjesto moralnih razloga za duboki rad. Oni koji vježbaju svoje umove za dubinu, mogu se uzdići iznad kulture koja naginje plitkom, a jako zauzetom radu. U ekonomiji koja se sve više oslanja na složene i neprestano promjenjive sustave, umijeće ovladavanja novim vještinama ima veliku vrijednost. Što više ovladate tim umijećem, to se više razlikujete od ostatka radne snage i to ste vrjedniji i teže zamjenjivi u svojoj organizaciji.

Najbolji dijelovi knjige su, po mom mišljenju, Newportovi praktični savjeti za stvaranje životnog stila pogodnog za dubinu. Shvaćajući da svaki posao ima vlastiti tempo i komunikacijski stil (npr. navike slanja e-maila), Newport prilagođava svoje preporuke za nekoliko vrsta radne okoline. Njegovi savjeti protežu se od mikro savjeta, poput toga kako napraviti raspored za svaku minutu svog dana, a da ne budemo napeti i spremni da izgorimo, ili kako napisati e-mail koji će osigurati brz i promišljen odgovor te umanjiti nepotrebna višestruka dopisivanja, sve do makro savjeta, poput toga kako strukturirati naš godišnji raspored tako da bude pogodan za duboki rad.

Usudila bih se slobodno reći da čitatelje ovog bloga nije potrebno uvjeravati u potrebu dubine. Kao ljudi koji nastoje sačuvati tiho, misaono, osobno vrijeme, osjećamo žestinu odvlačenja pažnje na razne druge stvari. No, pitanje je: kako se učinkovito oduprijeti? Ova knjiga iznosi neke dobre odgovore na to pitanje.


Josephine Elia Loi je kemijska inžinjerka koja radi u energetskoj industriji. Veliki je ljubitelj cjeloživotnog učenja i bibliofil. Vodi vlastiti blog na www.josephineelia.com. Ako ste uživali u ovoj recenziji, možete nastaviti u istom misaonom toku na Josephininim drugim blogovima o sličnim pitanjima ovdje i ovdje.