Tags


Na mom noćnom ormariću: Uvod

25th March 2018

click for English click for Croatian click for French click for German click for Italian click for Portuguese click for Romanian click for Russian click for Spanish

U mom djetinjstvu, kuća bake i djeda je bila raj za svakog bibliofila (ljubitelja knjiga, prim. prev.). Police za knjige prekrivale su zidove poput tapeta. Kad sam bila malo dijete, moje oči bi se raširile u čuđenju nad time kako dvoje ljudi može imati tako mnogo knjiga ili tako mnogo vremena da ih sve pročita.

Kako su godine prolazile, police u kući moje bake i djeda su se smanjivale. Iako su i dalje dosezale do stropa, nisu više bile poput tapeta. Mogle su se smjestiti u nekoliko malih soba. Kad sam upitala djeda zašto se to desilo, on mi je rekao sljedeće:

”Naučio sam čitati samo najbolje knjige, Alexandra, i čitati ih stalno iznova.”

Najbolje knjige

Francis Bacon je jednom rekao:

“Neke knjige se trebaju samo okusiti, neke progutati, a neke žvakati i probaviti” (Eseji, 1597).

Istina je da može biti teško pronaći te ‘prožvači-i-probavi’ knjige - i mnoge od njih ostanu skrivene na samotnim noćnim ormarićima. Međutim, ovaj novi niz članaka ima za cilj istaknuti upravo te rijetke, potpuno probavljive knjige - podići ih s noćnih ormarića u blogosferu.

Zašto čitati?

Iako Božja Riječ treba biti glavni sadržaj naše prehrane, pošto jedino ona može zadovoljiti dušu, šire čitanje nas svejedno može naučiti nečemu u našem duhovnom hodu. Želimo pronaći knjige koje proširuju naša srca i umove, koje pred nas stavljaju izazov da razmišljamo na načine na koje nikad prije nismo razmišljali i pomažu nam da uspješnije držimo Isusa prvim, najboljim i posljednjim u našem životu.

Ipak, čitanje se ponekad može činiti malo… staromodnim. Posebno u doba kratkih videa i članaka, nositi tešku knjigu na dnu torbe ne izgleda baš privlačno. Ali istraživanja su pokazala da čitanje, posebno papirnatih stranica, stimulira um, može smanjiti stres, proširuje znanje i rječnik kojim raspolažemo, poboljšava pamćenje, osnažuje analitičko razmišljanje, povećava empatiju i poboljšava usmjerenost i koncentraciju. Ukratko, može nas učiniti pametnijim, boljim i manje napetim ljudskim bićima. To je odlična stvar.

Na mom noćnom ormariću

Zamolili smo više različitih pojedinaca - od govornika do studenata, od profesionalaca u struci do profesora, da napišu recenzije svojih omiljenih knjiga koje su se našle na njihovom noćnom ormariću. Stoga svaki mjesec očekujte novu recenziju u nizu ‘Na mom noćnom ormariću’ i pripremite se na to da čitate najbolje knjige, i da ih čitate ih stalno iznova.


Alex Browne je glavna urednica GYC Europe bloga