Na mom noćnom ormariću: Uvod

Na mom noćnom ormariću: Uvod

<img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/United-Kingdom-icon.png"alt="click for English"style=width:64px;border:0;"> <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Croatia-icon.png"alt="click for Croatian" style="width:64px;border:0;"> click for French click for German <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Italy-icon.png"alt="click for Italian" style="width:64px;border:0;"> click for Portuguese click for Romanian click for Russian click for Spanish

U mom djetinjstvu, kuća bake i djeda je bila raj za svakog bibliofila (ljubitelja knjiga, prim. prev.). Police za knjige prekrivale su zidove poput tapeta. Kad sam bila malo dijete, moje oči bi se raširile u čuđenju nad time kako dvoje ljudi može imati tako mnogo knjiga ili tako mnogo vremena da ih sve pročita.

Kako su godine prolazile, police u kući moje bake i djeda su se smanjivale. Iako su i dalje dosezale do stropa, nisu više bile poput tapeta. Mogle su se smjestiti u nekoliko malih soba. Kad sam upitala djeda zašto se to desilo, on mi je rekao sljedeće:

”Naučio sam čitati samo najbolje knjige, Alexandra, i čitati ih stalno iznova.”

Najbolje knjige

Francis Bacon je jednom rekao:

“Neke knjige se trebaju samo okusiti, neke progutati, a neke žvakati i probaviti” (Eseji, 1597).

Istina je da može biti teško pronaći te ‘prožvači-i-probavi’ knjige - i mnoge od njih ostanu skrivene na samotnim noćnim ormarićima. Međutim, ovaj novi niz članaka ima za cilj istaknuti upravo te rijetke, potpuno probavljive knjige - podići ih s noćnih ormarića u blogosferu.

Zašto čitati?

Iako Božja Riječ treba biti glavni sadržaj naše prehrane, pošto jedino ona može zadovoljiti dušu, šire čitanje nas svejedno može naučiti nečemu u našem duhovnom hodu. Želimo pronaći knjige koje proširuju naša srca i umove, koje pred nas stavljaju izazov da razmišljamo na načine na koje nikad prije nismo razmišljali i pomažu nam da uspješnije držimo Isusa prvim, najboljim i posljednjim u našem životu.

Ipak, čitanje se ponekad može činiti malo… staromodnim. Posebno u doba kratkih videa i članaka, nositi tešku knjigu na dnu torbe ne izgleda baš privlačno. Ali istraživanja su pokazala da čitanje, posebno papirnatih stranica, stimulira um, može smanjiti stres, proširuje znanje i rječnik kojim raspolažemo, poboljšava pamćenje, osnažuje analitičko razmišljanje, povećava empatiju i poboljšava usmjerenost i koncentraciju. Ukratko, može nas učiniti pametnijim, boljim i manje napetim ljudskim bićima. To je odlična stvar.

Na mom noćnom ormariću

Zamolili smo više različitih pojedinaca - od govornika do studenata, od profesionalaca u struci do profesora, da napišu recenzije svojih omiljenih knjiga koje su se našle na njihovom noćnom ormariću. Stoga svaki mjesec očekujte novu recenziju u nizu ‘Na mom noćnom ormariću’ i pripremite se na to da čitate najbolje knjige, i da ih čitate ih stalno iznova.


Alex Browne je glavna urednica GYC Europe bloga