Na mom noćnom ormariću #8 | Čežnja za Bogom (Audrey Andersson)

Na mom noćnom ormariću #8 | Čežnja za Bogom (Audrey Andersson)

<img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/United-Kingdom-icon.png"alt="click for English"style=width:64px;border:0;"> <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Croatia-icon.png"alt="click for Croatian" style="width:64px;border:0;"> click for German <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Italy-icon.png"alt="click for Italian" style="width:64px;border:0;"> click for Romanian click for Spanish

Čežnja za Bogom – molitveni i biblijski dnevnik, Frank M. Hasel 2017.

Kako na posao putujem daleko, svoj noćni ormarić uz krevet često zamjenjujem prenosivim Kindleom. Međutim, knjiga Čežnja za Bogom je definitivno jedna od onih knjiga koja mora biti opipljiva jer je osmišljena tako da se u nju piše! Kako knjiga nije baš mala i lagana (a ja se trudim putovati što bezbrižnije, po mogućnosti samo s ručnom prtljagom), u početku sam na pomisao da je nosim sa sobom bila malo sumnjičava. Međutim, nakon prvog vikend putovanja bez nje, shvatila sam da sam propustila blagoslov čitanja i pisanja. Sad putuje sa mnom doslovce diljem svijeta – na Novi Zeland i natrag. Kuću nikad ne napuštam bez nje.

Iako je Čežnja za Bogom biblijski dnevnik, autor prikazuje realno razumijevanje užurbanih života koje svi vodimo. On tvrdi:

“Ako ste čitanje Biblije preskočili samo jedan dan (ili dva, tri dana...), ponovno počnite čitati. Uvijek je moguće iznova početi čitati Bibliju.”

Knjiga je kombinacija praktičnih molitvenih savjeta i prijedloga, i ujedno je vodič za čitanje Biblije i molitveno-biblijski dnevnik. Obično ne volim pisati u knjige ili ih označavati, ali ova knjiga je osmišljena tako da se u nju piše. Sve u njoj je osmišljeno na način da potakne čitatelja na pisanje i oblikovanje svojih misli kroz svakodnevno čitanje Biblije, kao i na svakodnevno zapisivanje hvala, zahvala i molitvenih zahtjeva. Ako niste naviknuli na pisanje dnevnika, ova knjiga je savršena za vas jer za svaki dan postoji ograničen prostor za pisanje. Ali ako pak poput mene volite pisati, možda ćete morati pisati između redaka!

Knjiga je također i iznimno praktična. Frank Hasel koristi vještine koje je razvio kao učitelj i pastor kako bi podijelio pouke naučene iz vlastitog životnog iskustva. Uvodni dio knjige daje osnovne alate za produktivno proučavanje Biblije. Svakog mjeseca dodan je novi alat kako bi poboljšao i obogatio vaš molitveni život; čineći ga istodobno lako uključivim u vaš svakodnevni ritam. Kako je svaki alat nešto što je on sam pokušao i primijenio, autor potiče čitatelja da učini isto. Postoje i odjeljci u kojima možete zapisivati hvale i zahvale. Zapisivanje istih prije molitvenih zahtjeva meni je pomoglo da molitve iz perspektive svojih potreba prebacim u molitve koje proizlaze iz onoga što Bog za mene želi, što s vremena na vrijeme zna biti bitno drugačije! Kad se osvrnem natrag, prisjetim se mnogih odgovora na molitve koje tako često zaboravljam.

Čitanje i razumijevanje Biblije zahtijeva upornost. Neke stvari nisu lako razumljive, i tek kad više čitate, one postaju jasnije.

Kad vodim kratke bilješke s pitanjima koja imam, ostavljam si podsjetnik da se kasnije vratim na njih, potičući se na taj način na dublje i smislenije proučavanje.

Knjiga Čežnja za Bogom bi trebala imati upozorenje za zdravlje – jer knjiga je zarazna!
Kako sam imala priliku koristiti je proteklih jedanaest mjeseci, već sam si osigurala i jednu za iduću godinu. Želite li upoznati i zaljubiti se u živoga Boga koji nas voli više nego što to ikada možemo dokučiti, samo počnite čitati i upotrebljavati ovu knjigu.


Audrey Andersson živi u St Albansu u Engleskoj, gdje radi kao izvršna tajnica Trans-europske divizije. Voli vrtlarstvo, biljke i ljude, kao i čitanje, pisanje i putovanja.