Na mom noćnom ormariću #7 | Najveća potreba adventizma (Naison Chitiyo)

Na mom noćnom ormariću #7 | Najveća potreba adventizma (Naison Chitiyo)

<img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/United-Kingdom-icon.png"alt="click for English"style=width:64px;border:0;"> <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Croatia-icon.png"alt="click for Croatian" style="width:64px;border:0;"> click for German <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Italy-icon.png"alt="click for Italian" style="width:64px;border:0;"> click for Portuguese click for Romanian click for Russian click for Spanish

Najveća potreba adventizma, Ron Clouzet (2011.)

Pročitavši naslov, očekivao sam da će ova knjiga sadržavati neku duboku istinu koja bi mi promjenila život, iako me u mnogim pogledima nije razočarala. Prema mišljenju autora, većina informacija koje navodi u knjizi nisu mu ni nove niti izvorne. Međutim, način na koji ih predstavlja je naprosto nevjerojatan.

Ova knjiga je u biti poziv na obnovu i reformaciju u kojoj Ron Clouzet nastoji pokazati kako je „obnova istinske duhovnosti među nama još uvijek najveća i najbitnija od svih naših potreba.“

Knjiga je podijeljena u 4 poglavlja: Obećanje, Osobnost, Praksa (od teorije do prakse) i Moć. U prva dva poglavlja Ron istražuje rana iskustva apostolske crkve i adventni pokret da bi objasnio kako Bog želi obilno blagosloviti svoju crkvu. U zadnja 2 poglavlja otkriva na koje sve praktične načine možemo primijeniti teoriju u praksu i uključiti se u 'potragu za' i primanje tog blagoslova.

Jedan važan, a opet jednostavan koncept koji me se dojmio je ideja da proces putem kojeg dolazimo do iskustva kroz koji primamo blagoslov sile i snage Duha Svetoga definitivno nije pasivan, već proizlazi iz našeg osobnog angažmana i istraživanja. U stvari, trebamo tražiti „najprije Božje kraljevstvo i njegovu pravdu (a ostalo će se nadodati)“.

„Ovim radom se ne dolazi do spasenja – to je Božji posao – ali preko njega učimo otpuštati i dolazimo do točke u kojoj nas Bog može blagosloviti kao nikada dosada. No što podrazumijeva ovaj rad? Četiri stvari – priznanje, predanje, pokajanje i iskrenu molitvu.“

Stvarnost ove činjenice osvanula mi je kada sam promišljao o prošlim vremenima u kojima se moje stečeno intelektualno razumijevanje nije nužno pretakalo u duhovno iskustvo. Shvatio sam da, iako je bitno rasti u znanju i razumijevanju, ne smijemo nikad zaboraviti koliko je važno otvoriti srce i prepustiti se vodstvu Duha Svetog.

Sve u svemu ova knjiga mi je bila ugodna i lagana za čitanje. Najviše su mi se svidjele osobne anegdote i slikovite priče kojima je autor naglasio bitne dijelove u knjizi; od priče nepismenog mladića koji je naučio čitati pod vodstvom Duha Svetoga da bi mogao svjedočiti u svom selu, do 8 članova crkve koji su svako jutro zajedno uranjali u ledeno jezero u Rusiji kako bi pokazali svoju predanost, moleći se da Bog kroz djelovanje Duha Svetoga oživi njihovu crkvu u opadanju (a rezultati su bili iznimni). Zahvaljujući ovoj knjizi sad bolje razumijem da, iako je dobro promišljati o događajima posljednjih vremena, ne smijemo zaboraviti da izlijevanje Duha Svetoga u naš život prethodi dolasku Gospodina na ovaj svijet.


Naison Chitiyo trenutno radi kao ovlašteni računovođa te uživa u čitanju knjiga i članaka kad god mu vrijeme to dopusti.