Na mom noćnom ormariću #6 | Samo milost (Thando Malambo Amankwah)

Na mom noćnom ormariću #6 | Samo milost (Thando Malambo Amankwah)

<img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/United-Kingdom-icon.png"alt="click for English"style=width:64px;border:0;"> <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Croatia-icon.png"alt="click for Croatian" style="width:64px;border:0;"> <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Italy-icon.png"alt="click for Italian" style="width:64px;border:0;"> click for Portuguese click for Romanian click for Spanish

Samo milost: Priča o pravdi i spasenju, Bryan Stevenson (2014.)

Bryan Stevenson je izvanredan odvjetnik i neustrašivi borac za slabe i povrijeđene koji prolaze kroz različite nepravde. U knjizi Samo milost čitateljima iz prve ruke otkriva ružnoće američkog sustava kaznenog pravosuđa. Knjiga je otvorena, duboka i veoma snažna. Pročitala sam je nekoliko puta i svaki put me iznova izazove da kao mlada adventistica preispitam svoje razumijevanje pravde i posvećenost istoj.

Možda je najsnažniji dio knjige u kojem Bryan prepričava priče svojih klijenata. Neke od njih su priče o djeci poput 14-godišnjeg Charlieja koji je bio duboko istraumatiziran zbog godina provedenih s ocem koji ga je zlostavljao. Charlie je bio osuđen za težak zločin zbog čega je poslan u zatvor za odrasle gdje su ga stariji zatvorenici seksualno zlostavljali. Kada su se prvi put upoznali nakon što je Bryan preuzeo Charliejev slučaj, Charlie je proveo neko vrijeme sjedeći zaprepašten u tišini. Nedugo nakon toga pao je u Bryanovo naručje i jecajući pokušao pronaći riječi kojima bi opisao zlostavljanje koje je proživio u zatvoru. Već slomljeno dijete bilo je još više slomljeno zbog pravnog sustava koji ga nije zaštitio.

No, uz sve nepravde, u knjizi se nalaze i snažne priče o milosti. Jedna od njih je i priča o obitelji Jennings koja je Charlieja primila poput vlastitog djeteta. U razdoblju koje je proveo u zatvoru, pomogli su mu da ostvari diplomu općeg obrazovanja, financirali su mu fakultetsko obrazovanje i postali njegova druga obitelj. Spominju se i priče o nedužnim muškarcima i ženama oslobođenima od doživotnih zatvorskih kazni zbog Bryanove zaštite, te priče o izgubljenoj i ponovno pronađenoj nadi. Svaka od tih priča poziva nas da prepoznamo da ne postajemo ništa više ljudi ako činimo da se drugi osjećaju manje vrijedno; to je pokazatelj da način na koji se odnosimo prema slabima govori mnogo o tome tko smo mi sami.

U dan kad prestanemo brinuti o ljudskoj patnji, gubimo vlastitu ljudskost.

Kakva nepravda tebe potiče da nešto poduzmeš? Možda bi to mogao biti nesretni slučaj s djecom izbjeglicama muslimanske manjine Rohinja koja su odvojena od svojih obitelji u najbrže rastućoj humanitarnoj krizi u svijetu. Možda slučaj migranata i izbjeglica prodanih u roblje u Libiju, ili možda to da oko 830 žena širom svijeta svakodnevno umire zbog poteškoća s trudnoćom i porodom. Nepravda koja te pokreće također može biti bliže tvom domu: unutar zajednice u kojoj se krećeš, u školi, na radnom mjestu ili u crkvi.

Čitanje knjige Samo milost i stjecanje uvida u ono što Bryan radi izazvat će te da i sam pronađeš što je to do čega ti je stalo. Zavrni svoje rukave i učini što možeš.

S obzirom na spomenuto, socijalna pravda nije kraj sam za sebe. Jedino trajno rješenje za nepravdu je utjecaj evanđelja u svrhu promjene ljudskog srca, te drugi dolazak Isusa Krista koji će stati na kraj svom zlu. Ipak, sve dok živimo s ove strane neba, imamo zadaću koju trebamo obavljati. Pozvani smo da propovijedamo evanđelje riječima i djelima, da budemo Isusova usta, ruke i stopala: “Ovo je post koji mi je po volji, riječ je Jahve Gospoda: kidati okove nepravedne, razvezivati spone jarmene, puštati na slobodu potlačene, slomiti sve jarmove; podijeliti kruh svoj s gladnima, uvesti pod krov svoj beskućnike, odjenuti onog koga vidiš gola…” (Izaija 58,6-7)

Živjeti život prema knjizi Samo milost prilično je jednostavno kada odlučimo pratiti Isusove korake.

“Moj rad sa siromasima i zatvorenicima uvjerio me je da suprotnost siromaštvu nije bogatstvo; suprotnost siromaštvu je pravda. U konačnici, uvidio sam da stvarna mjera naše odanosti pravdi, karakter našeg društva… ne može biti određena načinom na koji se odnosimo prema bogatima, moćnima, privilegiranima i uvaženima među nama. Ono prema čemu se naš karakter zbilja mjeri jest način na koji se odnosimo prema siromašnima, nepoželjnima, zatvorenicima, optuženima i osuđenima.” Samo milost, str. 18


Thando radi u zdravstvenom programu za majke i djecu u kanadskom Međunarodnom istraživačkom centru za razvoj. U posljednjih deset godina sudjelovala je u mnogim studentskim misijama i misijama za mlade u različitim područjima. Strastveni je čitač i vjeruje u moć knjiga da prošire i obogate um i dušu.