Na mom noćnom ormariću #4 | Hodati s Bogom; piše: Lynette Allcock

Na mom noćnom ormariću #4 | Hodati s Bogom; piše: Lynette Allcock

<img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/United-Kingdom-icon.png"alt="click for English"style=width:64px;border:0;"> <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Croatia-icon.png"alt="click for Croatian" style="width:64px;border:0;"> click for German <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Italy-icon.png"alt="click for Italian" style="width:64px;border:0;"> click for Portuguese click for Romanian click for Russian click for Spanish

Walking with God, John Eldredge (2008).

Jeste li se ikad zapitali je li osobni hod s Bogom moguć baš za vas – za tebe, običnu osobu koja živi u 21. stoljeću, udaljenu od biblijskih vremena? Jeste li ikad čeznuli za dubljim iskustvom s Bogom? Jeste li se ikad osjećali kao da u teoriji znate da je Bog zainteresiran za vas, ali biste to htjeli više iskusiti u praksi? Ja jesam. I baš zato me je knjiga Johna Eldredgea, Walking with God [Hodati s Bogom], tako duboko dotaknula.

Uvijek sam uživala u dobroj priči. Volim stjecanje uvida o tome kako se odmaknuti od ustaljenih koncepata i kako neku teoriju ili vrijednost zaista živjeti u svakodnevnom životu. Zapanjujuće otvorena knjiga Johna Eldredgea je „niz priča koje govore o tome kako hodati s Bogom godinu dana“ (str. xii), u kojoj autor otvara zapise svog srca o izazovima i radostima na putu razvijanja intimnijeg odnosa s Bogom. Knjiga je iskreno, lijepo i na nekim mjestima bolno putovanje s kojim se lako poistovjetiti, a koje je i mene ponukalo da sve više čeznem za Isusom.

Eldredge govori o tome kako naučiti slušati Boga, kako Ga pronaći u boli i kako iznad svega iskusiti oporavak, rast i iscjeljenje, vraćajući se iznova pravim temeljima – našoj potrebi da budemo „ukorijenjeni i utemeljeni“ u Božjoj ljubavi (Efežanima 3,14-19).

Jedan od najizazovnijih odlomaka za mene (a bilo ih je mnogo) bilo je otkrivenje koje je Eldredge imao za vrijeme oporavka od teške nesreće. Otkrio je kako je potreba za kontrolom i „samostalnim djelovanjem“ duboko ukorijenjena u njegov život. Doista je volio biti svoj bog. Mogu se poistovjetiti s njim. Volim imati kontrolu i često sam osjećala da moja sreća i uspjeh ovise uglavnom o meni. Sve dok nisam pročitala ovu knjigu, nisam ozbiljno razmišljala o svom nedostatku povjerenja u Boga. Poistovjetila sam se s Eldredgeovom molitvom:

„Isuse, sve svoje darove i sposobnosti razvijene za ‘samostalno djelovanje’ posvećujem Tebi. Donosim ih pred Tebe da Ti iskreno služim, bez pouzdanja u samog sebe. Molim Te izliječi svojom ljubavi dio mene koji misli da sve mora napraviti sam i da je sve, posebice moja sreća, u mojim rukama… Umjesto da se pouzdajem u sebe i djelujem samostalno, sve prepuštam Tvojoj ljubavi i dobroti.“ (str. 103-104)

Moj primjerak knjige „Walking with God“ posvuda je obilježen bilješkama, podcrtavanjem i uskličnicima, što svjedoči iskrenoj ljubavi prema ovoj knjizi i toploj preporuci za istu. Knjiga me nadahnjuje svakim ponovnim čitanjem. Štoviše, od prvog čitanja bivam nadahnuta više slušati Boga, a ne samo govoriti Mu. To je rezultiralo dubljim osjećajem mira, intimnijim odnosom s Njim i iskustvima u kojima sam mogla doprijeti do ljudi u pravom trenutku. Potičem vas da i vi sami zaronite u ovu knjigu i ponovno otkrijete mogućnost, neophodnost i radost hodanja s Bogom.

„Bog nas je stvorio za intimno zajedništvo s Njim, a učinivši to, osigurao nam je cilj postojanja – da Ga upoznamo, volimo i živimo svoj život u bliskom zajedništvu s Njim.“ (str. 12)


Lynette Allcock živi u Watfordu u Velikoj Britaniji, gdje predaje engleski, piše i vodi Adventistički radio u Londonu. Osim što je „knjiški moljac“, voli putovati, ispijati čaj i uživati u dobrim razgovorima.