Na mom noćnom ormariću #3 | Stvari koje se mogu izraditi i učiniti u četvrtoj dimenziji; piše: Anthony Bosman

Na mom noćnom ormariću #3 | Stvari koje se mogu izraditi i učiniti u četvrtoj dimenziji; piše: Anthony Bosman

<img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/United-Kingdom-icon.png"alt="click for English"style=width:64px;border:0;"> <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Croatia-icon.png"alt="click for Croatian" style="width:64px;border:0;"> <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Italy-icon.png"alt="click for Italian" style="width:64px;border:0;"> click for German click for Portuguese click for Romanian click for Spanish

Things to Make and Do in the Fourth Dimension, Matt Parker (2014)

”Kad se netko bavi matematičkim istraživanjima, on ne računa samo sve teže zbrojeve ili sve dulje količnike. To bi bilo kao da profesionalni nogometaš samo postaje sve brži u driblanju na terenu. Profesionalni matematičari koriste vještine koje su naučili i tehnike koje su izbrusili kako bi istražili područje matematike i otkrili nove stvari. Možda love oblike u višim dimenzijama, pokušavaju pronaći nove vrste brojeva ili istražiti svijet nakon beskonačnosti. Oni nisu samo ljudi koji vježbaju aritmetiku. Tu leži tajna matematike: to je jedna velika igra.”

Kako treba narezati pizzu? Kakva je optimalna strategija za dejtanje? Što se nalazi nakon vječnosti? I, naravno, kakve neobične stvari možemo susresti u četvrtoj dimenziji (i višim dimenzijama)? Ovo su samo neka od više desetaka divnih pitanja koja Matt Parker briljantno okuplja u knjizi Stvari koje se mogu izraditi i učiniti u četvrtoj dimenziji.

Istodobno matematičar i komičar, Parker predstavlja mnoge matematičke zanimljivosti koje matematičari slave, ali ovdje na zabavan, dostupan način koji omogućava da i mnogo šira publika uživa u njima (čak i oni od nas koji nemaju najljepša sjećanja u vezi nastave matematike). Posebno sam uživao u poglavlju o teoriji čvorova – što je moje vlastito područje matematičkog istraživanja – koje se bavilo čvorovima DNK, pametnim načinom vezanja tenisica i najnovijim otkrićima o tome kako ne objesiti portret na svoj zid.

Parker završava knjigu pitanjem: “Ako je matematika posljedica igara i zagonetki, i tako rezultat čisto intelektualnog razmišljanja, zašto se ispostavlja da je tako praktično korisna?” Želio bih da se o ovome više priča. Mnogi matematičari su razmišljali o misteriju toga što smo mi i svemir dizajnirani tako da možemo zadovoljavati matematičku znatiželju i nakon toga imati bogatije razumijevanje načina na koji je svemir uređen. Dobitnik Nobelove nagrade Eugene Wigner zaključio je da je taj misterij “čudo” i “predivan dar koji niti razumijemo niti zaslužujemo” (The Unreasonable Effectiveness of Mathematics, Eugene Wigner). Što više čovjek istražuje matematičke zagonetke poput onih u ovoj knjizi, to više cijeni taj dar.

Ali događa se još nešto.

Kada čovjek bude pozvan razmišljati u višim dimenzijama i razmatrati beskonačnost, vjerujem da se tada u ljudskom srcu budi čežnja za vječnošću.

Upućena nam je poruka, “Nebo je škola, njeno područje istraživanja je svemir, a njegov učitelj je Beskonačni” (Odgoj, Ellen White). Na drugim mjestima sam pisao kako matematika, poput ove koja se nalazi u knjizi Stvari koje se mogu izraditi i učiniti u četvrtoj dimenziji, pruža prozor u vječnost, podsjećajući nas da su pred nama otvorena područja beskrajnog istraživanja. Tako matematika može poslužiti tome da proširi naše razmišljanje i pomogne nam da dublje cijenimo dar vječnosti koji nam je dan u Kristu.


Anthony provodi svoje vrijeme u odgonetavanju jednadžbi, čvorova i drugih matematičkih objekata koji ispunjavaju knjige što se nalaze uz zid njegova ureda na Sveučilištu Andrews. Njegova najveća radost nalazi se u pomaganju studentima da upoznaju Krista kao “središta i opsega svake istine”.