Introducere la „Capcanele Creștinismului”

Introducere la „Capcanele Creștinismului”

<img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/United-Kingdom-icon.png"alt="click for English"style=width:64px;border:0;"> <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Croatia-icon.png"alt="click for Croatian" style="width:64px;border:0;"> click for French click for German <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Italy-icon.png"alt="click for Italian" style="width:64px;border:0;"> click for Portuguese click for Romanian click for Russian click for Spanish

Isus este un Mântuitor care mântuiește „în chip desăvârșit.” Evrei 7:25. El poate să salveze pe oricine, indiferent de cine este sau ce a făcut. În același timp, Isus a învățat că drumul spre mântuire este strâmt și a ilustrat acest adevăr serios în repetate rânduri în parabolele Sale: mulți cred că sunt creștini chiar dacă nu sunt cu adevărat, mulți nu devin niciodată creștini chiar dacă doresc acest lucru, și mulți creștini își pierd bucuria sau nu reușesc să reziste până la final.

Aceste avertizări, acceptate în inimă și înțelese, sunt pline de speranță. Ele dezvăluie cele mai des întâlnite obstacole care țin sufletul departe de Hristos, așa ca știind și evitând aceste greșeli, sufletul să poată merge pe calea lui Hristos, în ciuda capcanelor care apar la tot pasul.

Sunt mulți care tânjesc după o asemenea călăuzire. În cartea Evanghelizare, Ellen White a scris că

„Mulți vor să ştie ce trebuie să facă pentru a fi mântuiți. Ei vor să li se prezinte o explicație simplă şi clară a paşilor necesari în lucrarea convertirii. De aceea, fiecare predică rostită trebuie să conțină o parte în care să fie explicată cu claritate calea prin care cei păcătoşi pot să vină la Hristos şi să fie mântuiți.” Evanghelizare, p. 188.

Deci care sunt aceste greșeli des întâlnite? Unele dintre ele pot fi găsite în lucrarea clasică Calea către Hristos, de Ellen White. Am hotărât să grupăm acele greșeli despre care ea spune că mulți le fac, într-o serie intitulată „Capcanele creștinismului”. Ele sunt enumerate și descrise pe scurt mai jos:

1. Ce este pocăința? „Mulți… gândesc că nu pot veni la Domnul Hristos până când mai întâi nu se pocăiesc şi că pocăinţa îi pregăteşte pentru iertarea păcatelor lor.” CH 26.
2. „Nu sunt îndeajuns de bun” „Sunt mulţi aceia care gândesc că nu sunt destul de buni pentru a veni la Domnul Hristos.” CH 31.
3. „Îl voi alege pe Dumnezeu când îmi va fi mai convenabil” „Mulţi caută să-şi liniştească conştiinţa tulburată gândind că pot schimba cursul vieţii lor rele atunci când doresc să facă acest lucru.” CH 33.
4. O religie pur intelectuală „Mulţi acceptă religia numai cu mintea, o formă a sfinţirii, pe când inima nu este curată.” CH 35.
5. O predare incompletă în fața lui Dumnezeu „Întrebarea multor inimi pline de mândrie este: „De ce este oare nevoie să vin la pocăinţă, să mă umilesc, înainte de a avea asigurarea primirii mele de către Dumnezeu?” CH 45.
6. A dori dar a nu te hotărî să devii creștin „Mulţi îşi pun întrebarea: „Cum să mă predau pe mine însumi lui Dumnezeu?” CH 47.
7. „Isus nu mă poate ierta” „Tocmai aceasta este greşeala pe care o fac mii de oameni, ei nu cred că Domnul Isus îi iartă pe fiecare, în mod individual.” CH 52.
8. „Trebuie să fac și eu ceva” „Mulţi consideră că trebuie să facă ceva, să aibă o parte în lucrarea de mântuire.” CH 69.
9. „Nu sunt îndeajuns de talentat ca să Îi slujesc lui Dumnezeu” „Mulţi au găsit scuze pentru faptul că n-au pus darurile lor în slujba lui Hristos, spunând că alţii au avut daruri şi ocazii mai bune ca ei.” CH 82.
10. A nu reuși să găsești bucurie în Dumnezeu „Dacă noi am crede acestea pe deplin, ne-am bucura atunci de o pace lăuntrică de care mulţi au fost străini.” CH 86.
11. Îndoieli și scepticism „Mulți… sunt adesea tulburaţi de unele îndoieli. ” CH 105.
12. „Am greșit” „Mulți… se ocupă prea mult cu greşelile, căderile şi dezamăgirile lor încât inimile le sunt pline de tristeţe şi descurajare.” CH 116.
13. A nu lua în seamă încercările celor din jur „Multe suflete curajoase sunt asaltate teribil de ispite, aproape gata să se prăbuşească în conflictul lor cu sine şi cu puterile răului.” CH 120.

Am rugat diferite persoane să scrie despre fiecare subiect. Ei vor folosi Biblia pentru a ilustra modul în care fiecare greșeală împiedică un pas către Hristos, și cum poate fi evitată sau învinsă capcana astfel încât credinciosul să facă sigur fiecare pas către Hristos. Aceste articole vor fi publicate lunar, începând cu luna următoare. Sperăm că această serie de devoționale va fi o rază de lumină care să ajute mulți oameni să Îl găsească pe Hristos.