De pe noptiera mea: Introducere

De pe noptiera mea: Introducere

<img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/United-Kingdom-icon.png"alt="click for English"style=width:64px;border:0;"> <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Croatia-icon.png"alt="click for Croatian" style="width:64px;border:0;"> click for French click for German <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Italy-icon.png"alt="click for Italian" style="width:64px;border:0;"> click for Portuguese click for Romanian click for Russian click for Spanish

Casa bunicilor mei era paradisul oricărui cititor pasionat. Rafturi pline de cărți acopereau ca tapetul pereții. Ca mic copil, făceam ochii mari, fiind uimită de cât de multe cărți puteau avea doi oameni, sau de faptul că aveau atât de mult timp să le citească.

Odată cu trecerea anilor, rafturile cu cărți din casa bunicilor au scăzut în număr. Deşi încă ajungeau până la tavan, nu mai erau atât de numeroase încât să poți tapeta pereții cu ele. Dimpotrivă, puteau fi cuprinse în câteva camere mici. Atunci când l-am întrebat pe bunicul meu de ce stăteau lucrurile astfel, mi-a spus următoarele;

„Am învăţat să citesc numai cele mai bune cărţi, Alexandra, şi le recitesc iar și iar."

Cele mai bune cărți

Francis Bacon spunea odată că ‘Unele cărți trebuie gustate, altele înghițite, iar câteva trebuie mestecate și digerate’ (Eseuri: 1597). Adevărul este că poate fi dificil să găsești acele cărți pentru ‘mestecat și digerat’ — iar multe dintre acestea rămân ascunse pe noptiere solitare. Cu toate acestea, această nouă serie îşi propune să evidenţieze acele cărţi esențiale, consumabile în totalitate — ridicându-le de pe noptieră la spațiul online.

De ce să citesc?

Deși Cuvântul lui Dumnezeu ar trebui să fie prioritar în dieta noastră, având în vedere că poate sătura sufletul de unul singur, cititul divers ne poate învăța câte ceva în umblarea noastră spirituală. Dorim cărți care ne dezvoltă inima și mintea, care ne provoacă la moduri de a gândi noi și care ne ajută să îl privim pe Isus ca începutul și sfârșitul vieții, ca cea mai bună opțiune.

Cu toate acestea, uneori, cititul poate părea o activitate demodată. A avea o carte grea în geantă nu este o imagine atractivă, în special în era articolelor și clip-urilor video minimalizate. Dar studiile arată că cititul, cu precădere cel pe hârtie, stimulează mintea, poate reduce stresul, dezvoltă cunoașterea și vocabularul, îmbunătățește memoria, consolidează gândirea analitică, crește empatia și dezvoltă capacitatea de concentrare. Pe scurt, are potențialul de a ne face mai deștepți, mai buni și mai puțini stresați. Excelent.

De pe noptiera mea

Am vorbit cu diferite persoane, de la vorbitori la studenți, profesori și specialiști din diferite domenii, și le-am rugat să ofere recenzii ale cărților favorite de pe noptieră. Așa că urmărește articolele lunare din seria ‘De pe noptiera mea’ și fii pregătit să citești cele mai bune cărți, și să le recitești iar și iar.


Alex Browne se ocupă cu chestiuni de editare pentru GYC Europa