De pe noptiera mea #7 | Cea mai mare nevoie a adventismului (Naison Chitiyo)

De pe noptiera mea #7 | Cea mai mare nevoie a adventismului (Naison Chitiyo)

<img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/United-Kingdom-icon.png"alt="click for English"style=width:64px;border:0;"> <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Croatia-icon.png"alt="click for Croatian" style="width:64px;border:0;"> click for German <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Italy-icon.png"alt="click for Italian" style="width:64px;border:0;"> click for Portuguese click for Romanian click for Russian click for Spanish

De pe noptiera mea este o serie de recenzii de carte care își propune să se asigure că cele mai bune cărți sunt citite din nou și din nou. Citește mai multe despre această serie aici.


Cea mai mare nevoie a adventismului, Ron Clouzet (2011).

După citirea titlului, mă așteptam ca această carte să conțină un adevăr profund, poate unul care îmi va schimba viața. În multe privințe, nu am fost dezamăgit. Însuși autorul recunoaște că în mare parte informația pe care o prezintă nu e nouă și nici originală. Însă maniera în care autorul tratează aceste informații creează o imagine de ansamblu convingătoare.

Această carte este în esența ei o chemare la redeșteptare și reformă, iar Ron Clouzet dorește să demonstreze de ce „redeșteptarea adevăratei evlavii în noi“ rămâne încă „cea mai semnificativă și urgentă nevoie a noastră“.

Cartea este împărțită în patru secțiuni: Promisiune, Persoană, Praxis (de la teorie la practică), și Putere. În primele două părți, Ron sondează experiențele bisericii primare apostolice și ale Mișcării Advente pentru a ilustra dorința arzătoare a lui Dumnezeu de a oferi acest dar bisericii Sale. În ultimele două secțiuni, autorul prezintă metode practice prin care ne putem angaja în căutarea și primirea acestui dar al redeșteptării.

Un concept important, dar simplu, pe care aș dori să-l evidențiez, este ideea că procesul prin care ajungem la a experimenta influența și puterea Duhului Sfânt în viața noastră nu e unul pasiv. Ci mai degrabă apare ca rezultat al angajamentului personal și al căutării. De fapt, „a-L căuta ar trebui să fie primul lucru pe care îl facem“.

„Această muncă nu are nimic de a face cu obținerea mântuirii - aceasta fiind responsabilitatea lui Dumnezeu - dar are de a face cu lepădarea de sine pentru ca să-I permitem lui Dumnezeu să ne binecuvânteze cum n-a mai făcut-o niciodată. În ce constă această lucrare? Patru pași: mărturisire, umilință (predare), pocăință și rugăciune sinceră.“

Am devenit conștient de importanța acestor lucruri când reflectam asupra momentelor din trecut în care înțelegerea la nivel intelectual nu a adus cu sine sporirea experienței mele spirituale. Am realizat că deși creșterea în cunoștință și pricepere este de dorit, nu trebuie să uităm importanța deschiderii sufletului la îndrumarea Duhului Sfânt.

Per ansamblu, pot spune că am fost plăcut surprins de ușurința cu care am citit-o. Mi-au plăcut în mod special experiențele și ilustrațiile pe care autorul le folosește ca dovezi pentru afirmațiile sale; de la povestirea cu tânărul analfabet care a învățat să citească sub influența Duhului Sfânt încât să poată da mărturie în satul său, până la cei opt membrii ai unei biserici, care au coborât în apele unui lac înghețat din Rusia în fiecare dimineață pentru a-și demonstra angajamentul în timpul când se rugau ca Dumnezeu să aducă redeșteptare în biserica lor (rezultatele au fost spectaculoase). Prin intermediul acestei cărți am înțeles că deși este bine să ne preocupăm de evenimentele zilelor din urmă, nu ar trebui să pierdem din vedere că „venirea Duhului Sfânt în viața noastră precede venirea Domnului în lumea noastră.“


Naison Chitiyo este de profesie contabil calificat și citește cu plăcere cărți și articole atunci când timpul îi permite.