De pe noptiera mea #4 | Umblarea cu Dumnezeu (Lynette Allcock)

De pe noptiera mea #4 | Umblarea cu Dumnezeu (Lynette Allcock)

<img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/United-Kingdom-icon.png"alt="click for English"style=width:64px;border:0;"> <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Croatia-icon.png"alt="click for Croatian" style="width:64px;border:0;"> click for German <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Italy-icon.png"alt="click for Italian" style="width:64px;border:0;"> click for Portuguese click for Romanian click for Russian click for Spanish

De pe noptiera mea este o serie de recenzii de carte care își propune să se asigure că cele mai bune cărți sunt citite din nou și din nou. Citește mai multe despre această serie aici.


Umblarea cu Dumnezeu, John Eldredge (2008).

Te-ai întrebat vreodată dacă o umblare personală cu Dumnezeu este într-adevăr posibilă și pentru tine, o persoană obișnuită care trăiește în secolul XXI la o mare distanță de timpurile biblice? Ai tânjit vreodată după o experiență mai profundă cu Dumnezeu? Ai simțit vreodată că știi că Dumnezeu e interesat de tine în teorie, dar că ți-ar plăcea să experimentezi mai mult în practică? Și mie mi s-a întâmplat. De aceea Umblarea cu Dumnezeu scrisă de John Eldredge m-a mișcat profund.

Dintotdeauna mi-a plăcut o poveste bună. Îmi place să văd cum este să treci de concepte și să trăiești un principiu teoretic sau o valoare morală în viața de zi cu zi. John Eldredge devine neașteptat de vulnerabil în această carte pentru că ea conține „o serie de povestiri despre cum este să umbli cu Dumnezeu pe parcursul unui an de zile” (p. xii); autorul își deschide jurnalele și inima și documentează bucuriile și provocările procesului de învățare pentru a trăi mai aproape de Dumnezeu. Este un drum onest, frumos, cu care te poți identifica, și uneori dureros, dar care mi-a lăsat dorul de a-L avea pe Isus tot mai mult în viața mea.

Eldredge vorbește despre cum poți să înveți să Îl asculți pe Dumnezeu, cum să Îl găsești pe Dumnezeu în durere și în lucrurile comune, și despre experiențele de refacere, creștere și vindecare, printre alte lucruri. Se întoarce mereu la adevărul central, care este în același timp și marea noastră nevoie: a fi înrădăcinați în dragostea lui Dumnezeu (vezi Efeseni 3:14-19).

Pentru mine unul dintre cele mai provocatoare pasaje (și au fost destul de multe) a fost o revelație pe care a avut-o Eldredge în timp ce se recupera după un accident grav. A descoperit cum nevoia lui de a recurge la acțiune și a avea control era profund înrădăcinată în viața lui. Practic îi plăcea să își fie propriul dumnezeu. M-am putut identifica în această privință cu el. Îmi place să am eu controlul și de multe ori am simțit că fericirea și succesul meu depind în cea mai mare măsură de mine. Dar până ce am citit această istorisire nu mă gândisem niciodată serios la ce transmite acest fel al meu de a fi despre înțelegerea mea cu privire la Dumnezeu sau la lipsa mea de încredere reală în El. Am rezonat cu rugăciunea lui Eldredge:

„Isuse, îți încredințez Ție toate darurile și abilitățile mele de a face lucrurile să se întâmple. Le aduc în fața Ta pentru ca să îți slujesc Ție și nu atitudinii mele lumești față de viață. Te rog ca dragostea Ta să vindece acea parte din mine care simte că trebuie să fie în control, că trebuie să aibă în propriile mâini toate lucrurile - și în special fericirea mea… Vreau să transfer încrederea în propria mea abilitate de a menține controlul către dragostea și bunătatea Ta.” (p. 103-104)

Exemplarul meu din Umblarea cu Dumnezeu este însemnat peste tot cu notițe, sublinieri și semne de exclamare, lucruri care pentru mine sunt semne adevărate de dragoste și de recomandare călduroasă. Simt că această carte îmi vorbește de fiecare dată când o recitesc. De asemenea, de la prima citire am fost inspirată să stau mai mult să Îl ascult pe Dumnezeu și nu numai să Îi vorbesc. Aceasta a avut ca rezultat mult mai multe momente personale, intime cu Dumnezeu, experiențe în care am reușit să îi ajut pe oameni exact la momentul potrivit, și un simțământ mai profund de pace. Te încurajez să te adâncești în această carte și să redescoperi posibilitatea, necesitatea și bucuria umblării cu Dumnezeu.

„Dumnezeu ne-a creat pentru o părtășie intimă cu El, și când a făcut asta ne-a stabilit ținta existenței—să Îl cunoaștem, să Îl iubim și să ne trăim viața într-o relație apropiată cu El.” (p.12)


Lynette Allcock trăiește în Watford, UK, unde predă engleză, și este scriitoare și prezentatoare la Radio Adventist din Londra. Pe lângă faptul că iubește cărțile, adoră să călătorească, îi plac ceaiul și conversațiile bune.