De pe noptiera mea #3 | Lucruri pe care să le faci în a patra dimensiune (Anthony Bosman)

De pe noptiera mea #3 | Lucruri pe care să le faci în a patra dimensiune (Anthony Bosman)

<img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/United-Kingdom-icon.png"alt="click for English"style=width:64px;border:0;"> <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Croatia-icon.png"alt="click for Croatian" style="width:64px;border:0;"> <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Italy-icon.png"alt="click for Italian" style="width:64px;border:0;"> click for German click for Portuguese click for Romanian click for Spanish

De pe noptiera mea este o serie de recenzii de carte care își propune să se asigure că cele mai bune cărți sunt citite din nou și din nou. Citește mai multe despre această serie aici.


Lucruri pe care să le faci în a patra dimensiune, Matt Parker (2014)

„Dacă cineva face cercetare în matematică nu înseamnă pur și simplu că face sume tot mai dificile sau calculează împărțiri între numere mai lungi, așa cum și-ar imagina unii. Asta ar fi ca și cum un jucător profesionist de fotbal doar ar învăța să dribleze mai rapid. Matematicienii profesioniști folosesc abilitățile pe care și le-au însușit și tehnicile pe care le-au deprins pentru a explora domeniul matematicii și a descoperi lucruri noi. Probabil vânează forme geometrice din dimensiuni mai mari, sau caută noi tipuri de numere, sau explorează lumea de dincolo de infinit. Nu doar exersează aritmetica. Aici se află secretul matematicii: totul este un mare joc.”

Cum ar trebui să tai o pizza? Care este strategia optimă pentru întâlniri? Ce se află dincolo de infinit? Și, bineînțeles, care sunt ciudățeniile pe care le întâlnești în a patra dimensiune (și dimensiunile superioare)? Acestea sunt doar câteva din multele întrebări pe care Matt Parker le tratează în cartea Lucruri pe care să le faci în a patra dimensiune.

Având o formare dublă de matematician și comedian stand-up, Parker prezintă multe din curiozitățile matematice celebrate de matematicieni într-un stil distractiv și accesibil care permite unei audiențe mult mai mari să se bucure de ele (chiar și celor care nu au amintiri foarte plăcute de la orele de matematică). Mi-a plăcut în mod special capitolul despre teoria nodurilor - aria mea de cercetare matematică - care cuprinde înnodarea ADN-ului, o modalitate isteață de a-ți lega șireturile la încălțăminte, și niște rezultate de ultimă oră despre cum nu ar trebui să agățăm tablouri pe perete.

Parker încheie cartea cu întrebarea, „Dacă matematica este consecința jocurilor și a puzzle-urilor, rezultatul gândirii pur intelectuale, de ce ajunge să fie atât de utilă în practică?” Mi-aș fi dorit ca acest subiect să fi fost detaliat mai mult. Mulți matematicieni au reflectat asupra misterului faptului că noi și universul am fost proiectați astfel încât să putem urmări direcția unei curiozități matematice și să ajungem ca la final să avem o înțelegere mai bogată a modului în care este ordonat universul. Laureatul Nobel Eugene Wigner a concluzionat că acest mister este un „miracol” și un „dar extraordinar pe care nu îl înțelegem și nici nu îl merităm.” (Eficiența inexplicabilă a matematicii, Eugene Wigner). Cu cât explorezi mai mult puzzle-urile matematice ca cele din cartea aceasta, cu atât ajungi să apreciezi mai mult acest dar.

Și se mai întâmplă un lucru.

Cred că atunci când cineva este invitat să gândească în dimensiuni superioare și să contempleze infinitul, în inima omului se trezește dorul după veșnicie.

Suntem sfătuiți, „Cerul este o școală; sala sa de clasă, universul; profesorul său, Cel Infinit.” (Educație, Ellen White). Am scris mai demult despre modul în care matematica, precum cea care se găsește în Lucruri pe care să le faci în a patra dimensiune, deschide ferestre înspre eternitate care ne amintesc că acolo ne vom bucura de domenii nesfârșite de studiu. Astfel, matematica ne poate lărgi gândirea și ne poate adânci aprecierea pentru darul veșniciei primit prin Hristos.


Anthony își petrece timpul jucându-se cu ecuațiile, nodurile, și celelalte obiecte matematice care umplu cărțile din biroul său de la Universitatea Andrews. Cea mai mare bucurie a sa este să îi ajute pe studenți să Îl cunoască pe Hristos ca „centru și circumferință a întregului adevăr”.