De pe noptiera mea #2 | Muncă aprofundată: Gândind fără întreruperi (Josephine Elia)

De pe noptiera mea #2 | Muncă aprofundată: Gândind fără întreruperi (Josephine Elia)

<img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/United-Kingdom-icon.png"alt="click for English"style=width:64px;border:0;"> <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Croatia-icon.png"alt="click for Croatian" style="width:64px;border:0;"> <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Italy-icon.png"alt="click for Italian" style="width:64px;border:0;"> click for French click for German click for Portuguese click for Romanian click for Spanish

De pe noptiera mea este o serie de recenzii de carte care își propune să se asigure că cele mai bune cărți sunt citite din nou și din nou. Citește mai multe despre această serie aici.


Munca aprofundată: Reguli pentru succesul concentrat într-o lume a distragerilor, Cal Newport (2016)

Încearcă acest exercițiu: Numără cât minute sau secunde trec până la următoarea notificare pe telefonul mobil. În timp ce scriam acest articol, am primit cinci mesaje text între începutul și finalul primei propoziții.

Aceasta este realitatea vieții noastre moderne: Primim notificări și semnale permanent pe telefonul mobil, tabletă, laptop și computer. Iar în timpul rămas deschidem diverse aplicații și le manipulăm cu degetul mare. Cei care vor să ne capteze atenția fac tot ce pot să consume momentele noastre de liniște și să elimine plictiseala. Şi, într-adevăr, distracția este destul de captivantă.

„Această stare de atenție fragmentată nu duce la muncă aprofundată, care necesită perioade lungi de gândire neîntreruptă.”

Aceasta propoziție provine din cartea scrisă de Cal Newport: Munca aprofundată: Reguli pentru succesul concentrat într-o lume a distragerilor. Newport definește munca aprofundată ca:

Activități profesionale performate într-o stare de concentrare fără distrageri. Acestea provoacă un efort cognitiv maxim. Aceste eforturi creează o valoare, îmbunătățesc abilitățile și sunt greu de reprodus.

Munca aprofundată nu presupune a deveni un pustnic în ce privește tehnologia. Mai degrabă, obiectivul ei constă în îmbunătățirea capacității de a ne focaliza, astfel încât să putem dobândi noi competențe rapid și eficient și să producem rezultate de valoare. Este vorba despre crearea unui mediu și a unui stil de viață care să conducă la realizarea stării de flow - o stare de concentrare atât de intensă încât nu simți trecerea timpului - cât de des posibil, respectiv pregătirea minții astfel încât să acceseze această stare cu ușurință.

Newport aduce argumente practice, și nu morale, pentru munca aprofundată. Cei care își pregătesc mintea pentru profunzime sunt în avantaj într-o cultură care tinde către muncă superficială și muncă de dragul muncii. Într-o economie care se bazează pe sisteme dinamice tot mai complexe, arta de a dobândi noi abilități este de o valoare inestimabilă. Cu cât dezvolți mai mult această artă, cu atât vei ieși mai mult în evidență pe piața de muncă devenind mai valoros și indispensabil pentru organizația din care faci parte.

În opinia mea, partea cea mai bună a cărții este sfatul de a crea un stil de viață optimizat pentru profunzime. Înțelegând că fiecare domeniu de activitate are propriul ritm și stil de comunicare (de exemplu e-mail), Newport își adaptează recomandările la diverse tipuri de locuri de muncă. Sfaturile sale privesc atât microcosmosul, de exemplu programarea fiecărui minut al zilei fără a fi suprasolicitat, sau a scrie e-mailuri care provoacă răspunsuri prompte și relevante minimizând răspunsurile inutile, cât și macrocosmosul, cum ar fi structurarea programului anual pentru muncă aprofundată.

Îmi permit să presupun, că cititorii acestui blog nu trebuie convinși de importanța profunzimii. Fiind oameni care fac o prioritate din păstrarea unui timp de liniște și gândire, un timp personal, simțim forța de atracție a distragerilor. Întrebarea este, cum putem rezista, în mod eficient? În această carte veți găsi câteva răspunsuri la această întrebare.


Josephine Elia Loi este de profesie inginer chimist și lucrează în industria energetică. Este un auto-didact consacrat și iubitor de carte. Publică articole pe blog-ul www.josephineelia.com. Dacă ți-a plăcut acest rezumat, poți continua dezbaterea subiectului pe celelalte bloguri ale autoarei aici și aici.