Božji glas

Božji glas

<img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/United-Kingdom-icon.png"alt="click for English"style=width:64px;border:0;"> <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Croatia-icon.png"alt="click for Croatian" style="width:64px;border:0;"> click for German <img src="http://icons.iconarchive.com/icons/gosquared/flag/64/Italy-icon.png"alt="click for Italian" style="width:64px;border:0;"> click for Portuguese click for Romanian click for Russian click for Spanish

Bog ima glas, čujan glas koji se može čuti baš kao što bi ja mogla čuti tebe kad bismo bili u istoj prostoriji i kad bi me ti dozvao. Bog je iskoristio svoj glas da stvori nebo i zemlju. Koristio ga je kada je progovorio Adamu i Evi nakon što su učinili ono što nisu trebali. Bog je svojim glasom pozvao Nou, Abrahama i Mojsija da ostvare Njegove naume. Postoji čak i stih koji opisuje Boga kako se pjesmom raduje nad svojim narodom (Sefanija 3,17).
Kada otvorimo Novi zavjet, ponovo vidimo na više mjesta kako Bog koristi svoje glasnice da bi se objavio. On progovara na Isusovom krštenju i tijekom Njegovog preobraženja. Sve to pokazuje da Bog doista ima glas i da ga zna upotrijebiti.

Jeste li ikad bili u situaciji kada ste poželjeli da vam Bog glasno progovori? Moguće je da ste morali donijeti tešku odluku. Možda ste se pitali u koju se školu trebate upisati, što učiniti s vašom vezom, kako pobijediti u borbi s ovisnošću, ili zašto su vaša djeca, roditelji ili braća bolesni? Možda ste se jednostavno osjećali slabima i slomljenima, pitajući se postoji li još nešto za što vrijedi živjeti? Ili ste čuli da vas Isus poziva, ali ste zahtijevali da vam On točno kaže gdje i kako želi da Mu služite.

'Pa zašto onda Bog ne koristi svoj glas onda kada mi je najpotrebniji?' mogli biste pitati. Ja sam se nekoliko puta pitala zašto Bog ne razgovara sa mnom na taj način. Da, Bog cijelo vrijeme stavlja misli u moje srce. Ali ja sam tvrdoglava i taj proces gdje Bog to urezuje u moje srce mnogo je dulji nego što bi bila primjerice jedna razgovjetna poruka od Oca poput 'Zippora, želim da učiniš ovo ili ono.'

Ipak, nedavno mi je došla misao koju do sada još nisam uzela u obzir. Isus je bio jako blizak s Ocem. Tako da, ako bi itko u svojoj najdubljoj agoniji trebao moći čuti Božji glas kako bi se ohrabrio, to bi trebao biti Isus, zar ne? Ako postoji trenutak kada bi se takvo nešto moglo očekivati, to bi onda bio trenutak kada je ljubljeni Sin uputio Ocu jednostavno pitanje: 'Oče je li moguće da me ova čaša mimoiđe, a da i dalje bude onako kako je tvoja volja?' I koji je bio odgovor na to pitanje?
Dok je Isus bio u Getsemaniji, dok ga je oblijevao krvavi znoj znajući da će uskoro biti predan ljudima koji će ga ponižavati, zlostavljati i na kraju ubiti, dok je klečao na koljenima kako bi se za to molio, koji je bio Nebeski odgovor?

Tišina.
Zaglušujuća tišina.

Nema glasa s neba ovoga puta. Nema pjevajućih anđela. Evo Isusa, u Njegovom prijelomnom trenutku, a ipak ni On ne čuje Božji glas. Baš kao ni mi ostali. To ga ipak nije odvratilo od Njegovog nauma. Vidimo kako Isus uzima kratku stanku, samo da bi se potom vratio na svoja koljena i ponovio isto pitanje. 'Oče, postoji li neki drugi put za mene, a da nije ovaj?' I dalje nema nikakvog glasa. Ali otkako se Isus vratio na molitvu, nešto se drugo dogodilo. Bog je poslao anđela s neba da osnaži Isusa. Nakon ovoga vidimo Isusa kako se diže, okuplja svoje prijatelje i spreman je suočiti se sa svojom noćnom morom.

Za Isusa šutnja nije bila razlog da se digne i udalji od Boga. On nije zaključio da, samo zato što nije čuo Boga da priča kao što je to činio prije, Njemu sada nije stalo. On se vratio na molitvu i pronašao je snagu i hrabrost. Bog je progovorio Njegovom srcu. A za grešne i slomljene ljude poput mene, evo pouke: Da bi nadvladali naše najgore strahove i dobili odgovor na životna pitanja na ovoj strani vječnosti, ne treba nam čujan Božji glas niti neposredan odgovor. Treba nam razumijevanje da je molitva mnogo više od pričanja s vlastitom praznom sobom. Molitva je pristup prijestolju jedinog mudrog Boga. To je predavanje naše volje Bogu i dopuštanje da nam On dadne snagu. Molitva znači ne odustati nakon prve molitve i ne puštati Ga sve dok te On ne blagoslovi. Molitva znači spoznati gdje te je sve On vodio u prošlosti kako bi onda mogao imati povjerenja u Njega da te vodi u budućnosti.

Neka nas ova pouka o Isusovoj patnji podsjeti da je On naš primjer u svim stvarima. Ako je Isus mogao proći kroz sve to, osnažen molitvom, bez da je dobio ikakve čujne upute, onda kroz Njegovu snagu ti i ja također možemo kroz molitvu imati pobjede u našim situacijama.

U molitvi, Bog će progovoriti našim srcima, iako to možda neće biti čujno, ali će biti jednako vrijedno. Izaija 41,10.