Adulting: Making Life Decisions (Română)

English Deutsch Italiano Português Română Hrvatski


person-looking-at-directions-3297280-2

A lua decizii este dificil. Punct. Cu toate acestea, în cel de-al doilea post din seria "The Lifework", Jana ne ajută să ne gândim la alegerile noastre în viață într-un mod care îl așează pe Dumnezeu în centrul ei!

Provocarea vieții: A lua decizii.

A face o alegere a fost întotdeauna unul dintre cele mai dificile și mai frustrante lucruri pe care trebuia să le fac. Există oameni care iau decizii cu ușurință. Nu sunt unul dintre ei. Din când în când, cu toții ne confruntăm cu o decizie greu de luat și nu avem nicio idee unde să începem. De multe ori, aceste alegeri sunt legate de alegerea unei universități, de găsirea unui loc de muncă, de a deveni misionar, de a încerca să înțelegi punctele tale forte și talentele tale unice, găsirea unui partener de viață sau părăsirea căminului în care ai copilărit.

Să fim cinstiți. Nimeni nu vrea să trăiască o viață plictisitoare și simplă doar pentru că "așa se face". În adâncul sufletului nostru, avem această certitudine că Dumnezeu are un scop pentru noi. Și este adevărat. Dumnezeu Însuși spune: „Căci noi suntem lucrarea Lui, și am fost zidiți în Hristos Isus pentru faptele bune, pe cari le-a pregătit Dumnezeu mai dinainte, ca să umblăm în ele.” (Efeseni 2:10) Conform acestui verset și al altor versete din Biblie, Dumnezeu are un plan, El are un loc pentru tine!

Minunat! Știm asta, nu? Am auzit acest lucru atât de des de la pastorii noștri în Sabat, și aproape că ne simțim frustrați; CUM pot înțelege CARE ESTE acel loc sau acel lucru căruia ar trebui să-mi dedic viața? Oare nu m-am rugat, poate chiar am plâns, pentru asta? Oare nu am încercat să găsesc răspunsuri în Biblie?

person-holding-compass-691637

Acestea sunt întrebări care m-au frământat și pe mine. Am convingerea fermă că Dumnezeu are cel mai bun plan pentru fiecare și că fiecare ar trebui să-și găsească locul în planul lui Dumnezeu și să-și atingă potențialul maxim. Vreau să împărtășesc câteva gânduri pe care le-am descoperit observând și analizând propria mea viață și viața altora.

Da, trebuie să continui să te rogi și să cauți voia lui Dumnezeu în Biblie, vei găsi răspunsuri acolo! Dar, în același timp, este foarte, foarte important să fii sincer cu tine însuți și să răspunzi cinstit la următoarele întrebări.

1. Sunt convins că Dumnezeu vrea să fiu fericit? Sunt convins că El știe mai bine nevoile mele?
2. Îmi doresc din toată inima să fiu în locul unde Dumnezeu vrea să fiu?
3. Sunt gata să-mi schimb planurile dacă Dumnezeu vrea să fac asta?

Aceste întrebări sunt atât de importante pentru că ne arată starea relației noastre cu Dumnezeu, iar totul începe de acolo. Dacă nu avem o relație cu Dumnezeu bazată pe încredere sau dacă nu Îl vedem ca pe un Tată iubitor (poate că teoretic o facem, dar vorbesc aici despre realitatea lucrurilor), nu putem alege voința Lui pentru viața noastră, pentru că nu ne-o dorim. Răspunsurile la aceste întrebări afectează în mod direct acțiunile și alegerile noastre. Uneori, când ne rugăm pentru călăuzirea lui Dumnezeu, ne este teamă că El ne va da ceva ce nu ne place, ceva ce nu ne dorim.

Iar dacă nu pot răspunde afirmativ la aceste întrebări? Ar însemna că Dumnezeu nu mă poate conduce și nu mai am nici o speranță? A lua o decizie este dificil. Dar putem începe cu pași mărunți. Astfel realizăm că multe lucruri în viața aceasta se află dincolo de puterea noastră de a le controla. Singurul lucru pe care îl putem controla este decizia pe care o luăm. Alegerea este a noastră, chiar dacă răspunsurile la întrebările de mai sus sunt negative. Putem decide să declarăm: Doamne, nu am încredere în Tine, nu vreau să-ți dau visele mele, nu sunt sigur că planul tău este cel mai bun, dar vreau să-mi doresc asta. Astăzi aleg să vreau și să îmi doresc să se facă voia Ta în viața mea. Nu am puterea și nici voința pentru a face asta, dar îți ofer atât cât am.

brown-book-page-1112048

Prin alegerea noastră, putem accepta sau respinge binecuvântările lui Dumnezeu, putem fi un instrument în mâinile Sale sau putem opri revărsarea puterii Lui în viețile noastre. Alegerea noastră nu este puterea de a ne schimba, ci Dumnezeu ne schimbă atunci când noi alegem să ne lăsăm transformați.

Unii dintre noi putem răspunde afirmativ la aceste întrebări, dar încă nu știm ce să facem. Adesea, este suficient să luăm o decizie și să facem un pas înainte în oricare direcție, încrezându-ne că Dumnezeu ne va deschide sau închide uși și că ne va vorbi, pentru că El o face mereu. Uneori, suntem obligați să așteptăm cu răbdare, să ne rugăm și să căutăm răspunsuri. Poate pentru o lungă perioadă de timp. Uneori, pentru "de ce"-ul nostru nu există un răspuns. Uneori răspunsul este pur și simplu: Încrede-te în mine.

Asta este ceea ce am învățat în ultimii ani, când Dumnezeu mi-a deschis și închis uși. M-am rugat rugăciunea de care uneori mă tem:

Doamne, voia Ta, nu voia Mea.

Și într-adevăr, a fost voia Sa. Voia lui Dumnezeu pentru mine a fost să merg la o școală misionară, apoi să devin profesoară de biologie. Voia mea a fost să îmi fac propriul plan, să îmi conduc propria viață și să fac ceea ce simt eu că este bine să fac. Dar voia Sa pentru mine a fost de a studia la universitate, de a lucra ca profesoară de informatică, de a conduce un grup minunat de tineri și de a experimenta dragostea și răbdarea Sa pe calea dezvoltării caracterului meu pentru eternitate. Recunosc că este dificil. Și este un lucru care mi-a oferit împlinire cum nu am experimentat-o vreodată. Dar întotdeauna trebuie să începi cu decizii mici; spune rugăciunea, fii sincer și lasă-L pe Dumnezeu să ducă restul efortului.


Din momentul în care Jana Jansone s-a îndrăgostit de Isus, au trecut aproape 12 ani - cei mai buni ani ai vieții ei. Deocamdată, prioritatea ei în slujire este de a conduce proiectul IMPACT Letonia și slujește, de asemenea, în biserica ei locală. A absolvit University of Latvia în această vară, iar acum lucrează ca profesor de informatică într-o școala publică. Se bucură de munca ei din toată inima.